Boek
Nederlands
Als in 1852 in het uiterste noorden van Zweden een veehoudster verdwijnt, gaat de dominee, samen met zijn Samische beschermeling, op onderzoek uit.
Titel
Beren koken
Auteur
Mikael Niemi
Vertaler
Geri De Boer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Koka björn
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
431 p.
ISBN
9789025453213 (paperback)

Besprekingen

Het moet een vreemd stel zijn geweest, halverwege de negentiende eeuw, in het dorpje Kengis in het uiterste noorden van Zweden: dominee Lǣstadius van de religieuze ‘Opwekkingsbeweging’ en zijn Samische beschermeling Jussi die hij leert schrijven en lezen. Dominee Lǣstadius preekt niet alleen, maar is ook een deskundig plantenkenner en een getalenteerd speurder waar het om de misdaad gaat. Iets dat hem regelmatig doet botsen met drost Brahe en veldwachter Michelson. Voor de dorpelingen is Jussi alleen maar ‘dat Samenjong’ en als er moorden worden gepleegd op jonge meisjes, is hij degene die door de dorpelingen als de moordenaar wordt gezien. ‘Beren koken’ is een boeiende en sterke roman, waarin liefde en misdaad weliswaar de boventoon voeren, maar waarin ook de prachtige natuurbeschrijvingen en de lotgevallen van de Samische bevolking een diepe indruk achterlaten. Voor de liefhebbers van Scandinavische literatuur een ongekend prachtige misdaadroman met een verrassend slot. Mikael Niemi…Lees verder

Over Mikael Niemi

Mikael Niemi (Pajala, Norrbottens län, 13 augustus 1959) is een Zweedse schrijver en dichter.

Achtergrond

Mikael Niemi werd geboren en groeide op in Pajala, een dorp in het uiterste noorden van Zweden nabij de Finse grens, een streek waar een aanzienlijk deel van de bewoners van Finse afkomst is en Meänkieli spreekt. Het opgroeien in een tweetalige omgeving en de spanningen die dit met zich mee kan brengen zouden een terugkerend thema worden in Niemi's latere werk. Hij begon op zijn vijftiende gedichten en verhalen te schrijven. Na een opleiding elektrotechniek te hebben gevolgd, verhuisde hij in 1977 naar Luleå, waar hij leraar en jongerenwerker was en werkte bij een kleine uitgeverij. Eind jaren negentig keerde hij terug naar Pajala. Niemi is getrouwd met de Friese schrijfster Eelkje Tuma.

Werk

Niemi's officiële debuut was Näsblod under högmässan ("Neusbloeding tijdens de hoogmi…Lees verder op Wikipedia