Boek
Nederlands

Herinneringen aan Anne Frank : het verhaal van Miep Gies, de steun en toeverlaat van de familie Frank in het Achter...

Miep Gies (auteur), Alison Leslie Gold (auteur)

Herinneringen aan Anne Frank : het verhaal van Miep Gies, de steun en toeverlaat van de familie Frank in het Achter...

Miep Gies, de vrouw die de familie Frank hielp toen zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Achterhuis zaten ondergedoken, vertelt over haar herinneringen aan Anne Frank. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Frank, Anne
Titel
Herinneringen aan Anne Frank : het verhaal van Miep Gies, de steun en toeverlaat van de familie Frank in het Achterhuis
Auteur
Miep Gies Alison Leslie Gold
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Anne Frank remembered : the story of the woman who helped to hide the Frank family
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1987
242 p. : ill.
ISBN
90-351-0489-7

Besprekingen

In februari 2009 werd Miep Gies honderd jaar. Haar naam zal blijvend verbonden blijven met de geschiedenis van Anne Frank, de familie Frank en het Achterhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog riskeerde Gies twee jaar lang, samen met haar man Jan, schuilnaam Henk, haar leven om de familie Frank van voedsel, nieuws en troost te voorzien toen deze ondergedoken zat in het Achterhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. Anne Frank ? die in 2009 80 jaar zou geworden zijn ? schreef in haar dagboek: "Het blijkt, dat Miep haar onderduikers geen minuut uit haar gedachten kan zetten".

Dit boek is de heruitgave van het gedenkschrift dat Miep Gies in 1987 schreef, het is aangevuld met een door haar zopas geschreven nawoord. Daarin schrijft ze dat, hoewel het verhaal dat ze in het eerder gepubliceerde boek verteld heeft niet veranderd is, ze "verbaasd is hoeveel nieuwe en opmerkelijke feiten er in die twintig jaar na de publicatie ervan zijn onthuld". Verder verbreekt ze het stilzwijgen over de d…Lees verder
De uit het dagboek van Anne Frank bekende Miep Gies heeft in dit boek haar ervaringen beschreven. De lezer wordt deelgenoot van de omstandigheden voor en tijdens het verblijf in het Achterhuis van de familie Frank. Naast het verhaal van Anne is dit een goede aanvulling. Bovendien wordt veel informatie gegeven over de situatie van mensen die verzet pleegden en onderduikers hielpen. Niet alle vragen worden opgelost. Wie heeft de bewoners van het Achterhuis verraden? Hoe is het hen daarna vergaan in de periode tot hun dood? In de proloog legt Miep uit waarom ze niet eerder dit boek wilde uitgeven (bescheidenheid). Daarna volgt achtergrondinformatie over de schrijfster; haar geboorte in Wenen, haar komst naar Nederland enz. Het verhaal is chronologisch opgebouwd en wordt nogal kabbelend verteld. Daardoor mis je een zekere spanning. De stijl is vlak en saai. Toch een interessant menselijk document voor m.n. volwassen lezers die zich gemakkelijk met de hoofdpersoon zullen identificeren. Kle…Lees verder

Over Miep Gies

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hermine (Miep) Gies-Santrouschitz (Wenen (Oostenrijk-Hongarije), 15 februari 1909 – Hoorn, 11 januari 2010) was een Nederlandse verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Ze hielp de onderduikers in het Achterhuis en zorgde ervoor dat het dagboek van Anne Frank bewaard bleef.

Biografie

Miep Gies werd geboren als Hermine Santrouschitz in de toenmalige dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. In december 1920 werd ze op 11-jarige leeftijd geadopteerd door de familie Nieuwenburg uit Leiden − die later verhuisde naar Amsterdam − als een van de duizenden, veelal ondervoede, Oostenrijkse kinderen die in het kader van een landelijke actie voor enige tijd naar Nederland gehaald werden om aan te kunnen sterken. Op 24-jarige leeftijd vond ze er werk bij Opekta, een bedrijf van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Zij trouwde op 16 juli 1941 met Jan Gies en ze kregen één zoon.

Wegens haar verdiensten ontving zij diverse ondersche…Lees verder op Wikipedia