Boek
Nederlands

Ik zie je wel, ik hoor je wel

Miep Diekmann (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Ik zie je wel, ik hoor je wel
×
Ik zie je wel, ik hoor je wel Ik zie je wel, ik hoor je wel
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bundel humoristische versjes, aangevuld met veel zwart-wittekeningetjes. Vanaf ca. 3 jaar.
Bevat
Titel
Ik zie je wel, ik hoor je wel
Auteur
Miep Diekmann
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
4de, vermeerderde dr.
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2008
127 p. : ill.
ISBN
9789045106212

Besprekingen

Herdruk van 'Wiele wiele stap' (1977), 'Stappe stappe step' (1979) en 'Ik en jij spelen wij' (1982). Bij deze herdruk is 'Zóóó groot' (1993) toegevoegd. Belettering en illustraties zijn opgeblazen ten opzichte van de oorspronkelijke uitgaven. Vooral aan de tekeningetjes met 'ouderwetse' haardracht, kleding, baardgroei en brillen, en in een versje over de inmiddels in onbruik geraakte pick-up met grammofoonplaten herken je de oorpronkelijke datering. De verzamelbundel heeft een eigen titel en omslagtekening, maar de frisse sfeer van de klassiek geworden versjes is gehandhaafd. Nieuw was destijds het nu vanzelfsprekende samen voorkomen van autochtone en allochtone kinderen. Deel een gaat om de peuter thuis, deel twee om emoties rond een nieuwe baby, deel drie beschrijft vooral de crèchesituatie en deel vier gaat weer over een peuter thuis. Herkenbare, humoristische peuterversjes. Achterin informatie over auteur en illustrator. Vanaf ca. 3 jaar.

Ik zie je wel, ik hoor je wel

Toen Miep Diekmann in 1977 Wiele wiele stap publiceerde, zorgde ze voor een revolutie in de poëzie voor peuters. De zeemzoete rijmpjes over snoezige kindertjes verving ze door versjes over levensechte dreumesen die trots op het potje gaan, flink op het zebrapad stappen en voorzichtig kloppen op mama’s zwangere buik. Niet alleen de thematiek, maar ook het ritme bevrijdde ze uit het vroegere keurslijf: haar versjes dansen en huppelen als de peuters zelf. Daardoor, maar ook doordat elk woord precies op de juiste plaats staat, lijken de versjes niet te verouderen. Het versje over de roltrap bijvoorbeeld kun je nog altijd opzeggen als je met de peuter de grote stap waagt. Het ligt zo goed in het gehoor dat je het na een paar keer zeggen nooit meer vergeet: “een twee hop/ de roltrap op// allemaal benen/ allemaal tenen/ allemaal tassen// en nu oppassen// een reus van een stap/ dág, roltrap!”

Toch zijn de versjes ook kinderen van hun tijd. Beïnvloed door de anti-autoritaire opvo…Lees verder

Ik zie je wel, ik hoor je wel

Ik zie je wel, ik hoor je wel' is een schitterende gedichtenbundel die alle peuterversjes bevat uit vier eerder verschenen boeken: 'Wiel wiele stap', 'Stappe stappe step', 'Ik en jij spelen wij' en 'Zóóó groot'. De meer dan tachtig versjes spreken enorm aan. Ze vertellen over alledaagse, gewone dingen en gevoelens die voor de allerkleinsten zeer herkenbaar zijn. Ze gaan over familie, bang zijn, de dokter, de crèche, een nieuwe baby, lekker spelen, koppig zijn en nog veel meer. De meeste gedichten zijn kort, slechts enkele regels lang en hebben een eenvoudig rijmschema. Er wordt gejongleerd met klanken, onomatopeeën, associaties en kindertaal. Een voorbeeld: als ik groot ben, lieve beer, word ik ook een baard-meneer of misschien word ik een dame maar we blijven alijd samen en we blijven net als zij lief maar dom, hè, ik en jij. De tekst staat grootgedrukt zonder hoofdletters en met een mimimum aan interpunctie. Elke pagina is lief, een tikje gedateerd, in zwart- wit geïllustreerd door …Lees verder

Over Miep Diekmann

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Suyk, Koen / Anefo

Maria Hendrika Jozina (Miep) Diekmann (Assen, 26 januari 1925 – Scheveningen (Den Haag), 9 juli 2017) was een Nederlandse schrijfster van voornamelijk jeugdliteratuur en journaliste.

Levensloop

Diekmann werd geboren in Assen en bracht vier jaar van haar jeugd (van 1934 tot 1938) op Curaçao door, waar haar vader commandant van de militaire politie was. Na haar eindexamen gymnasium was ze na de bevrijding werkzaam in de journalistiek, bij onder meer Het Binnenhof. Vanaf 1948 was ze vooral recensent van speelfilms voor de GPD-bladen en van jeugdliteratuur voor de Haagsche Courant en het Haarlems Dagblad.

Diekmanns vroege oeuvre bestaat uit meisjesboeken met niet al te grote diepgang, met titels als De boot vertrekt zonder Claartje en Annejet helpt een handje. Vanaf ongeveer 1960 schreef ze boeken die "lastige" onderwerpen zoals seksualiteit, discriminatie en politiek niet uit de weg gingen. In latere ja…Lees verder op Wikipedia