Boek
Nederlands

Waar kom ik vandaan?

Mick Manning (auteur), Brita Granström (auteur), Karin Beneken Kolmer (vertaler)
Prentvertelling waarin in tekst en beeld antwoord wordt gegeven op de vraag: waar kom ik vandaan? Informatie over het maken en geboren worden van baby's. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Waar kom ik vandaan? / tekst en ill. Mick Manning en Brita Granström
Auteur
Mick Manning Brita Granström
Vertaler
Karin Beneken Kolmer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
How did I begin?
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2010
32 p. : ill.
ISBN
9789054839309 (hardback)

Besprekingen

Aansprekend prentenboek dat antwoord geeft op een voor kleuters belangrijke vraag: waar kom ik vandaan? De tekst is helder en spreekt de kleuter direct aan zonder kinderachtig te zijn of dingen te verzwijgen. Het technische gedeelte (conceptie/eitje/zaadjes/groei/geboorte) komt uitgebreid aan de orde. De tekst is zo ingedeeld dat een kleuter steeds één vraag stelt. De rest van de pagina is gewijd aan het antwoord. De vormgeving is helder en aansprekend met grote kleurentekeningen. Dit geldt ook voor het omslag. Deze is bovendien rood, de favoriete kleur van het merendeel van de kleuters. Hier en daar doen de tekeningen van vooral de volwassenen wat gedateerd aan. Ze lijken erg op de populaire tekeningen van de jaren '70, maar daar hebben kleuters van nu vast geen last van. Vanaf ca. 4 jaar.

Waar kom ik vandaan?

Waar kom ik vandaan? Dit is toch wat iedereen wil weten. Maar een niet zo evidente vraag om te beantwoorden. 'Waar kom ik vandaan?' helpt ouders, grootouders en leerkrachten één en ander begrijpelijk uit te leggen. Tekstballonnen met vragen als Hoe ben ik gemaakt?, Wat zijn zaadjes en eitjes? en Hoe kwamen papa's zaadjes in mama? is het eerste dat opvalt in dit boek. Een houvast om de uitleg aan op te hangen. Er wordt niks verdoezeld, noch in de tekst, noch in de tekeningen. Op die tekeningen kan je nauwgezet volgen hoe het allemaal begint en hoe de baby in de baarmoeder groeit. Echt mooi kan je ze niet noemen maar duidelijk zijn ze wel. De korte tekstblokjes waarin het kind direct wordt aangesproken en het grote lettertype maken het boek aangenaam om te lezen of voor te lezen. Het boek dateert al van 1997 en ziet er niet meer zo up-to-date uit, maar bruikbaar is het nog wel.


Suggesties