Boek
Nederlands

De notaris en het meisje

Michiel Stroink (auteur)
In het onrustige 19e-eeuwse Amsterdam, waar de rijke adel moeite heeft om de arbeiders in de broeierige Jordaan in het gareel te houden, probeert een 17-jarig meisje zich staande te houden in het prostitutiewereldje.
Titel
De notaris en het meisje
Auteur
Michiel Stroink 1981-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
309 p.
ISBN
9789044633641 (paperback)

Besprekingen

Een vloeiend weglezend en moeilijk weg te leggen verhaal dat gebruikmaakt van historische gebeurtenissen in combinatie met een flink aantal fictionele elementen. Vanuit meerdere perspectieven worden meerdere verhaallijnen uitgewerkt. Voor de onoplettende lezer kan dit af en toe verwarrend overkomen, al laten beeldende omschrijvingen duidelijk zien vanuit wiens ogen meegekeken wordt. Zo wordt het verhaal duidelijk aan de hand van personages als een louche notaris, een corrupte politiecommissaris, een geslepen oproerkraaier, een verbitterde bordeelhoudster en een onschuldig meisje uit het Veen dat ontvoerd wordt en terechtkomt in bordeel Weisenthal. Deze karakters vertellen een spannend, dramatisch verhaal in negentiende-eeuws Amsterdam, ten tijde van de opkomst van het socialisme. De 'hoge heren' in hun rijke grachtenpanden beheersen het reilen en zeilen van de stad, terwijl de ontevreden arbeiders in de Jordaan steeds rumoeriger worden. Vanuit Maison Weisenthal, een vooraanstaand bord…Lees verder

Over Michiel Stroink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michielstroink

Michiel Stroink (1981) is een Nederlandse schrijver van romans en scenario's. Stroink studeerde journalistiek en literatuurwetenschappen in Utrecht.

In 2012 debuteerde Stroink met Of ik gek ben. Deze roman werd in 2016 verfilmd door Frank Lammers. In 2013 bracht Stroink de roman Tilt uit, waarvoor hij de Dioraphte Publieksprijs kreeg.

Het boek De notaris en het meisje (2017) kwam terecht op de longlist van de Libris Literatuur Prijs.

In 2020 schreef Stroink het scenario voor de film Groeten van Gerri, een tragikomische speelfilm over een scheikundeleraar die opbloeit tijdens de quarantaine van de Coronapandemie.

In 2021 bedacht en schreef Stroink het theaterconcept Taste, dat gaat over een chefkok die zijn smaak verliest.

Bibliografie