Boek
Nederlands

De schildpad

Michel Piquemal (auteur), Frankie Merlier (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De schildpad Sanne komt in een tuin terecht en maakt daar kennis met een poes en haar baasje Wibo. Het van veel gekleurde illustraties voorziene verhaaltje wordt aangevuld met wetenswaardigheden over schildpadden. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Schildpadden
Extra onderwerp
Schilpadden
Titel
De schildpad / tekst Michel Piquemal ; geill. door Frankie Merlier ... [et al.]
Auteur
Michel Piquemal
Illustrator
Frankie Merlier
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
La tortue
Uitgever
Hoogland: Forte, 2001
29 p. : ill.
ISBN
90-5877-029-X

Besprekingen

De boekjes in de reeks 'Beestenboel' verhalen telkens het leven van een diersoort: ze gaan resp. over een beer, pinguïn, schildpad en poes. Elk deeltje volgt hetzelfde stramien. Naast het verhaal staat er op elke bladzijde een piepklein tekeningetje met een weetje. De verhalen geven voor een stuk een realistisch beeld van de leefwereld van het jonge dier in kwestie, zoals de tuin van de landschildpad. Daarnaast prikkelen ze ook gewoon de fantasie. Na het verhaaltje over de belevenissen van de schildpad Sanne volgt er een dubbele bladzijde met weetjes over de levenswijze van het dier en een grote prent waarop uitleg staat over het uiterlijk, de staart, pels, snorharen, pluimpjes of poten. Dan volgt een grappig doolhofspel waarin het dier zijn weg zoekt langsheen enkele eenvoudige vraagjes over wat je in het boek kon leren. Als afsluiter zien we nog enkele familieleden van het dier. Het formaat is heel handig, de kleuren en tekeningen zijn warm en levendig. Vanaf drie jaar. [Hilde Verv…Lees verder
De schildpad Sanne komt in een tuin terecht en maakt daar kennis met een poes en haar baasje Wibo. De informatie over schildpadden is verpakt in deels dit doorlopende verhaal en deels in kleine stukjes aanvullende informatie in de vorm van een soort kadertjes. Elke dubbele pagina bestaat uit een grote, realistische tekening die twee bladzijden beslaat, een stuk tekst van het verhaal en twee kadertjes met extra informatie. Achterin het boekje zijn drie pagina's gevuld met informatie over de Griekse landschildpad, een -te eenvoudige- spoorzoekpuzzel en een overzicht van soorten schildpadden. Het aardige verhaaltje is zelfstandig te lezen door kinderen vanaf 8 jaar. De informatie is gericht op oudere kinderen, het prentenboekachtige uiterlijk maakt het boekje geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen. Geen inhoudsopgave of register.