Strip
Nederlands

De kinderen van de bunker

Michel Jacquemart (scenarist), Jacques Martin (naar het werk van), Alain Maury (illustrator)
De jonge Jeanjean, die voor de zomervakantie naar een scoutscamp aan de Normandische kust is vertrokken, ontdekt een vreemd landgoed waarin nog de nagalm weerklinkt van de legende van de verborgen schat van de Tempeliers, en een bunker die niet meer in gebruik is, waar ook een bovennatuurlijke sfeer hangt. De scouts zien er, vanuit de verte, een groep kinderen die hen lijken te wenken. Ondertussen
Titel
De kinderen van de bunker
Scenarist
Michel Jacquemart
Naar het werk van
Jacques Martin
Illustrator
Alain Maury
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les enfants du bunker
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2011
48 p. : ill.
ISBN
9789030364818 (paperback)

Besprekingen

Er zijn van die stripreeksen die vele decennia kunnen overbruggen. Journalist Guy Lefranc leerden we in 1954 al kennen in Het sein staat op rood en sindsdien is hij nooit echt van het strippodium verdwenen. Voor Jacques Martin, ex-medewerker van Hergé en helaas vorig jaar overleden, vormde dit zijn enige reeks die in de twintigste eeuw gesitueerd is. Zijn andere stripexploten spelen zich immers allemaal af in het (vaak verre) verleden, zoals 'Alex' (de klassieke oudheid) en 'Tristan' (de middeleeuwen).
Net zoals bij een monument als 'Blake en Mortimer' zit een groot deel van de charme in de nostalgie naar de jaren veertig en vijftig.
Lefranc deelt in dit album de hoofdrol met zijn neefje en sympathieke sidekick Jeanjean. Die laatste vertrekt met de scouts op vakantie naar het Normandische dorpje Barneville-Carteret. Alain Maury en Michel Jacquemart nemen de tijd om de sfeer onder de scouts fijn te borstelen: de camaraderie, de avontuurlijke opdrachten, de spannende v…Lees verder
De stripreeks 'Lefranc' van de in 2010 overleden Jacques Martin wordt in dit album voortgezet door Maury (tekeningen) en Jacquemart (scenario). Het verhaal speelt in de jaren vijftig en sluit nauw aan bij 'Het sein staat op rood', het eerste album uit deze reeks (1975). Lefrancs jonge vriend Jeanjean gaat op padvinderskamp in Normandië en beleeft daar onheilspellende zaken. Lefranc zit zelf op dat moment in Algerije. Het album draait vooral om Jeanjean en zit ingewikkeld in elkaar. Veel jeugdherinneringen en flashbacks worden afgewisseld met bizarre regionale volksverhalen, waardoor de verhaallijn steeds verspringt. Het is daardoor een bijzonder album dat uitstijgt boven de gemiddelde strip. Bovendien geeft het achtergronden van beide hoofdrolspelers en dat is een aanwinst. Wie de reeks 'Lefranc' kent, zal hierdoor zeer geboeid worden. Een indrukwekkend album met redelijk geslaagd realistisch tekenwerk. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Michel Jacquemart

Michel Jacquemart (Luik, 22 januari 1957) is een Belgisch bioloog en stripauteur.

Carrière

Jacquemart haalde zijn master in biologie. Hij gaf onderwijs en deed onderzoek op het gebied van de toxicogenomica.

Jacquemart maakte samen met Sergio Salma in de strijd tegen discriminatie voor de Europese Commissie het stripalbum Moi, raciste?!. Hij hielp André Taymans met de synopsis van De laatste dans, het tweede album in de reeks Caroline Baldwin, uitgegeven in 1998, en met de tekeningen van De kinderen van Afrodite in 1999. Samen met Taymans en Stéphan Caluwaerts startte Jacquemart de collectie À Propos, uitgegeven door Nautilus in 2000, met daarin boekjes met interviews en analyses over strips. Hij interviewde een aantal stripauteurs zoals Jacques Martin. Dit leidde ertoe dat hij scenario's ging schrijven voor diens reeks Lefranc.

In 2006 verscheen De meester van het …Lees verder op Wikipedia

Suggesties