In een centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers vertelt de Afghaanse Aman (14) zijn levensverhaal aan zijn klasgenoot Matt en zijn grootvader. Over hoe op een dag een hond verschijnt in de grot van Aman en zijn moeder en hem helpt het land te ontvluchten. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Schaduw
Auteur
Michael Morpurgo
Illustrator
Christian Birmingham
Vertaler
Hanneke Van Soest
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shadow
Uitgever
Tiel: Aerial Media Company, © 2017
190 p. : ill.
ISBN
9789402601831 (hardback)

Besprekingen

De 14-jarige Matt uit Manchester logeert bij zijn opa in Cambridge. Het gesprek komt al gauw op Matts grote vriend, zijn klasgenoot Aman. Aman vluchtte zes jaar eerder samen met zijn moeder vanuit Afghanistan naar Engeland, en wacht nu in een nabijgelegen asielzoekerscentrum op zijn aanstaande uitzetting. Matt vraagt zijn opa om in actie te komen, maar die voelt daar weinig voor. Uiteindelijk hoort opa van Aman zelf diens vluchtverhaal, dat het grootste deel van het boek beslaat, en dan breekt er iets in hem. Het verhaal leest als een trein, is vol spanning, realistisch beschreven oorlogsgeweld en wrange vluchtervaringen, maar heeft op de valreep toch een wensvervullend slot. Het verhaal wordt afwisselend door Matt, opa en (vooral) Aman verteld. De grote regelafstand en de sporadische paginagrote zwart-witillustraties bevorderen het leesgemak. Verzorgde, gebonden uitgave, met op het omslag een aansprekende foto van de hond van Aman, Schaduw. Een verhaal dat goed aansluit bij de actuel…Lees verder

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Momenteel bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie