Boek
Nederlands

Jim Knoop en de Wilde 13

Michael Ende (auteur), Franz Josef Tripp (illustrator)
+1
Jim Knoop en de Wilde 13
×
Jim Knoop en de Wilde 13 Jim Knoop en de Wilde 13
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Fantastische avonturen van Jim Knoop en Lucas de machinist, waarin ze een onoverwinnelijke zeeroversbende ontmoeten en een groot geheim ontdekken. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
AVV, avontuur, Zeerovers, Avonturenromans
Titel
Jim Knoop en de Wilde 13
Auteur
Michael Ende
Illustrator
Franz Josef Tripp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Jim Knopf und die Wilde 13
Uitgever
Zeist: Christofoor, 2007
262 p. : ill.
ISBN
9789062388363

Besprekingen

Hoewel oorspronkelijk bedoeld als een reeks korte verhaaltjes bij bestaande illustraties (een bekend graficus vroeg Michael Ende in 1960 korte teksten te schrijven bij diens prentenboek), boden de belevenissen van Jim Knoop en zijn vriend Lucas de machinist al gauw genoeg stof voor twee uit de kluiten gewassen jeugdboeken: Jim Knoop en Lucas de machinist (1960) en Jim Knoop en de Wilde 13 (1962). Deze boeken verschenen in hun Nederlandse vertaling voor het eerst in respectievelijk 1962 en 1963, en zijn nu door uitgeverij Christofoor herdrukt, mét de originele tekeningen van Franz Josef Tripp.

Alles begint op Lommerland, een piepklein eiland dat bestaat uit een berg met twee toppen en dat vier bewoners heeft: één koning (genaamd Alfons de Kwart-voor-Twaalfde, naar zijn geboorte-uur), twee onderdanen (Meneer Mouw en Mevrouw Wablief), Lucas, die dus "eigenlijk geen onderdaan was, maar machinist", en de locomotief Emma. De rust op dit uiterst vredige eiland wordt ver…Lees verder
In dit enigszins moeilijk afzonderlijk te lezen vervolgdeel op "Jim Knoop en Lucas de machinist"* gaan Jim en Lucas opnieuw op reis. Ze beleven de wonderlijkste avonturen te land, ter zee en in de lucht, overwinnen zelfs twaalf onoverwinnelijke zeerovers en komen achter het geheim van Jims afkomst. Een met vaart geschreven origineel fantasieverhaal, waarin natuurtechnische wonderen niet vreemd zijn en een groot aantal motieven uit sprookjes en legenden goed zijn verwerkt. De talrijke voortreffelijke pentekeningen zijn onmisbaar. Humor van de bovenste plank voor lezers vanaf ca. 9 jaar.

Over Michael Ende

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ChristianSchd

Michael Ende (Garmisch-Partenkirchen, 12 november 1929 – Filderstadt-Bonlanden, 28 augustus 1995) was een Duits schrijver.

Hij was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die later door de nazi's werd verboden om te schilderen. Op zijn zesde verhuisde hij naar München, waar hij het gymnasium volgde. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog dook hij onder om aan de dienstplicht te ontsnappen. Na de oorlog voltooide hij zijn opleiding en ging studeren aan de kleinkunstacademie. Via baantjes als acteur en radiopresentator werd Michael Ende uiteindelijk auteur. Hij schreef proza, toneelstukken, liedjes, filmscripts en kritieken. Sommige werken van Ende dragen het stempel van zijn antroposofisch wereldbeeld, zoals De Toverdrank en Momo en de tijdspaarders.

Hij begon met het schrijven van kinderboeken door toedoen van een vriend, die hem vroeg de tekst te schrijven bij een boek dat deze illustreerde. Zo kwam het eerste kinderboek va…Lees verder op Wikipedia