Boek
Nederlands

Hoe mensen sterven : verhalen over het einde

Michael De Cock (auteur)

Hoe mensen sterven : verhalen over het einde

Genre:
Schetsen over het sterven van patie͏̈nten op palliatieve afdelingen van Belgische ziekenhuizen.
Onderwerp
Dood
Titel
Hoe mensen sterven : verhalen over het einde
Auteur
Michael De Cock
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2006
242 p.
ISBN
90-8542-069-5

Besprekingen

Nadat de auteur het sterven van zijn schoonmoeder had meegemaakt, kreeg hij problemen met de wijze waarop zij overleden was: heel onrustig. De behandelende arts had haar euthanasie uit het hoofd gepraat. Dit gebeuren bracht de auteur ertoe om een onderzoek in te stellen naar het reageren van artsen en verpleegkundigen op het gegeven euthanasie en palliatieve sedatie (het in slaap brengen van patiënten met de zekerheid, dat ze niet meer wakker zullen worden). De auteur interviewt verpleegkundigen, artsen, pastors en hij praat met patiënten. Dat laatste zeker niet diepgaand: het blijken allemaal eenvoudige alledaagse gesprekjes over hoe ze zich voelen. Overwegend dan. Rondlopend in deze (Belgische) ziekenhuizen maakt hij ook mee hoe ongelooflijk bot en gevoelloos familieleden soms kunnen optreden bij hun 'afgeschreven' moeder of vader. De toon van het boek is terughoudend, lijkt soms te effen, te weinig betrokken. Toch is duidelijk onderhuids voelbaar dat de auteur kritiek heeft op het …Lees verder

Over Michael De Cock

Michael De Cock (Mortsel, 25 december 1972) is een Vlaamse acteur en theatermaker. Daarnaast is hij actief als schrijver, vertaler en regisseur. Hij werd bekend met zijn rol als Kristoff Verbist in Thuis, die hij speelde van 1997 tot 2001.

Hij speelde ook nog gastrollen in onder andere Flikken (Olivier Cools & Jan, de echtgenoot van Emma Boon), Sedes & Belli, Spoed en Witse. Hij had ook een gastrol in de politieserie Aspe

Sinds 2006 is Michaël De Cock directeur van theatergezelschap 't Arsenaal in Mechelen. In 2015 behaalde hij voor Veldslag om een hart een Boekenleeuw.

In september 2016 volgde hij Jan Goossens op als hoofd van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Hij wordt ook de voorzitter van filmfestival MOOOV na de editie van 2015.

In 2016 speelde hij een van de hoofdrollen in fictieserie De 16.