Enkele jonge wetenschappers worden in opdracht van de geheime firma waarvoor zij onderzoek doen op Hawaii, verkleind tot microwezens.
Titel
Micro
Auteur
Michael Crichton Richard Preston
Vertaler
Gert Van Santen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Micro
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2012
380 p.
ISBN
9789024532759 (paperback)

Besprekingen

Zeven Amerikaanse studenten onderbreken hun studie wanneer het microbiologische bedrijf Nanigen op zoek gaat naar nieuwe werknemers. Ze reizen naar Hawaï, waar het bedrijf gevestigd is, en voeren er officieel onderzoek naar nieuwe medicijnen, maar dat is niet het enige wat zich bij Nanigen afspeelt. Om zijn doel te bereiken gaat CEO Vincent Drake over lijken. In een levensgevaarlijke race tegen de klok moeten de zeven studenten de wildernis zien te overleven en daarbij ook de CEO proberen te ontmaskeren.
De hoofdplot is — zelfs voor de inmiddels overleden auteur van Jurassic Park — niet echt geloofwaardig. Mensen die verkleind worden tot ze nog ongeveer een centimeter groot zijn en in de woeste natuur moeten overleven terwijl ze op de vlucht zijn voor de CEO van het bedrijf waarvoor ze zouden gaan werken, het klinkt wat vergezocht. Toch wordt alles enigszins aannemelijk door de manier waarop Michael Crichton de details uitgewerkt heeft, en ook de sterke dialogen en persona…Lees verder
Zeven studenten gaan in op het verzoek van een microbiologisch bedrijf om deel te nemen aan een experiment waarbij ze verkleind worden. Maar het bedrijf heeft een dubbele agenda en de studenten moeten op de bosgrond vechten voor hun leven in een wereld waarin ineens elk levend insect een reuzendoder kan zijn. Ze hebben maar kort de tijd om terug te keren naar de machine die hen kan terugbrengen tot normale proporties. Laatste verhaal van de auteur die ook in deze thriller wetenschap en techniek combineert met een flinke dosis spanning. Na o.a. de middeleeuwen en de wereld van de dino’s is het dit keer de insectenwereld waarin een groep mensen in een strijd op leven en dood verzeild raakt. Een fantasierijk, maar voorspelbaar verlopend, bizar en vaak gruwelijk verteld verhaal met veel informatie over insecten, dat overigens voldoende spanning kent om de fan van deze auteur ook nu nog te boeien. Het taalgebruik is door de vele, vaak onleesbaar technische verhandelingen lastig, maar uitei…Lees verder

Over Michael Crichton

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jon Chase photo/Harvard News Office

John Michael Crichton (Chicago, 23 oktober 1942 – Los Angeles, 4 november 2008) was een Amerikaanse auteur van sciencefictionboeken en filmscenario's en producent van films en televisieprogramma's. Hij studeerde af in geneeskunde aan de Harvard Medical School. Onder de pseudoniemen John Lange en Jeffery Hudson publiceerde hij in zijn studietijd zijn eerste boeken.

Crichton was onder meer bekend van zijn boek Jurassic Park, dat in 1993 werd verfilmd door Steven Spielberg. Hij was ook schrijver en producent van de televisieserie ER en gaf lezingen. Hij sprak het Amerikaanse Congres eens toe over de gevaren van wetenschap en politiek.

Crichton stierf op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Bibliografie

Fictie

Tussen haakjes staat de titel van de Nederlandstalige editie