Boek
Nederlands

De zin van het duister : een bekentenis

Michael Cox (auteur)
+1
De zin van het duister : een bekentenis
×
De zin van het duister : een bekentenis De zin van het duister : een bekentenis

De zin van het duister : een bekentenis

In het Victoriaanse Londen van 1854 komt een arme jongeman erachter dat hij eigenlijk de erfgenaam is van een rijke man, maar tussen hem en zijn fortuin en liefde staat een rivaal die hij eerst dient uit te schakelen.
Titel
De zin van het duister : een bekentenis
Auteur
Michael Cox
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The meaning of night
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2006
645 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: Het geheime leven van miss Esperanza Gorst
ISBN
90-234-2047-0 9789023420477

Besprekingen

Costa Awards: bier, koffie of literatuur?
De Whitbread Awards, de tweede belangrijkste literaire bekroning in Groot-Brittannië na de Booker Prize, zijn omgedoopt tot de Costa Awards. Daarmee valt de decennialange associatie tussen bier en boeken in het water (ook al had Whitbread zijn bieren al een hele tijd geleden afgestoten) en komt het bakje troost in de plaats; Costa blijkt nl. voor een koffieketen te staan uit de Whitbread groep met o.m. filialen in een aantal Britse boekhandels. Een hele cultuurschok voor de leeswolven onder ons die koffie maar niets vinden en liever met pint en boek onderuitzakken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je een boontje kan hebben voor een bepaald boek.
Toch blijft het voor de Schotse auteur Giles Foden ? die met het recent verfilmde De laatste koning van Schotland de Whitbread First Novel Award binnenhaalde (1998) ? de vraag of het imago van de ex-Whitbread Awards niet zal lijden onder de naamsverandering. Daarmee liep hij vooruit op de aanko…Lees verder
Edward Glyver is een enigszins armoedige jongeman in het Londen van 1854, die er op een kwade dag achterkomt dat hij eigenlijk de erfgenaam is van een zeer rijke man. Tussen hem en zijn fortuin staat echter ene Phoebus Daunt, die er vroeger juist de oorzaak van was dat Edward van school werd gestuurd en die nu zijn rol als erfgenaam (en aanstaande verloofde van Edwards geliefde) dreigt te gaan innemen. Edward verandert zijn naam en begint zijn wraak te plannen, maar aangezien deze roman al begint met zijn “proefmoord” op een onschuldige voorbijganger, twijfelt de lezer al vanaf pagina 1 aan de integriteit van Edwards motieven. De plot zit vol met spannende ontwikkelingen en sterke personages, maar ontbeert helaas een verrassende ontknoping; de grote waarde van het boek zit in de enorme rijkheid aan details van het Victoriaanse leven, hetgeen verklaard kan worden door het feit dat de auteur al 30 jaar geleden aan deze debuutroman is begonnen. Een dikke Dickensiaanse publieksroman (bijn…Lees verder

Over Michael Cox

Michael Andrew Cox (25 oktober 1948 - 31 maart 2009) was een Engels biograaf en romanschrijver.

Cox was afkomstig uit Northamptonshire. Na zijn studie aan de Universiteit van Cambridge nam hij twee albums en enkele singles op bij EMI onder het pseudoniem "Matthew Ellis" en een album als "Obie Clayton" bij DJM Records. In 1989 werd hij uitgever bij Oxford University Press. In 1983 publiceerde hij zijn eerste boek, een biografie van de mediëvist M.R. James, die vooral naam gemaakt had als schrijver van spookverhalen. Nadien volgden nog een aantal boeken over spoken. In 1991 gaf hij A Dictionary of Writers and their Works uit en in 2002 The Oxford Chronology of English Literature, een bibliografie met 30.000 werken van 4000 auteurs van 1474 tot 2000. Zijn eerste roman The Meaning of Night uit 2006 werd onmiddellijk een bestseller. Hij leed verschillende jaren aan kanker en overleed in maart 2009.

Externe linksLees verder op Wikipedia