Het beste uit onszelf

Het beste uit onszelf
Besprekingen
Mentale krachtmeting tussen vader en dochter
Michael Bijnens' tweede roman Het beste uit onszelf is een schrijnend en nerveus partijtje armworstelen tussen een zielige vader en een ondoordringbare dochter, 'een wandelend raadsel', tegen het decor van New York.
Op de drukbevolkte Bibelebontse berg van om aandacht schreeuwende debutanten wist de Antwerpse theatermaker Michael Bijnens zich in 2015 moeiteloos te handhaven. Lag het aan de pitch van Cinderella? Nogal onalledaags, zo'n eerste roman over een zoon die met zijn moeder een hoerenhuis opricht en haar eigenste pooier wordt.
De autobiografische inslag werd dik in de verf gezet. Maar Bijnens (°1990) bleek bovenal een rauwe en kleurrijke pen te bezitten, met gevoel voor goed getimede tragikomedie én rondkaatsende dialogen. "Wat ik aan mijn jeugd heb overgehouden, is het besef dat de wereld in de meeste van haar geledingen vaak zo bizar is, dat je een verdomd goeie verteller nodig hebt om haar geloofwaardig weer te geven", vertelde Bijnens in een interview met Brussel Deze Week.
Ook in zijn tweede roman Het beste uit onszelf is er geen tekort aan buitensporigheden. Al is dit toch een héél ander boek. Gejaagder en grotesker, meegesleurd als je wordt …Lees verder
Als geluk een verplichting wordt
Michael Bijnens voert twee 'gemankeerde' mensen op. Vader en dochter lijden aan de wereld.
'Zijn het de depressieven die ziek zijn, of is het de wereld?' Die vraag op het achterplat van de tweede roman van Michael Bijnens, kan tellen.
De schrijver sleept ons meteen mee in het verhaal van Lewis. Hij doet dat met een perfecte zin voor taal en vaart - Het beste uit onszelf leest aangenaam. Bijnens, die in 2015 met redelijk succes debuteerde met Cinderella, is van opleiding en beroep een theaterman en die ervaring zal wel helpen om scènes op punt te zetten. Er zit alvast tragikomisch potentieel in. De vijftiger Lewis is een loser, een stand-upcomedian die niet gevat genoeg is om mee te doen met de grote jongens. Zijn kat heet Robin Williams; hij overleeft op (te veel) drank en (te veel) pizza. Hij is, natuurlijk, gescheiden.
Zijn grote frustratie is dat zijn dochter het op haar achttiende zonder boe of ba afstapte. Hij voelt zich schuldig, maar kan niet onder woorden brengen waaraan. En dan duikt Amy plots op in zijn publiek. Zomaar. Na acht jaar ra…Lees verder
Het beste uit onszelf
Eerste zin. Wist ik veel wat het leven te betekenen had.
Lewis is een aan lager wal geraakte stand-upcomedian die alleen nog in kleine kelderzaaltjes optreedt, waarna hij eenzaam naar huis waggelt en in discussie gaat met zijn kat Robin Williams, als speelde hij de hoofdrol in een remake van The Long Goodbye . Veel te veel pizza en gin hebben hem herleid tot 120 kilo obesitas, maar ook tot 120 kilo pijn, omdat zijn dochter Amy acht jaar eerder, op haar achttiende, van huis is weggelopen, wat meteen ook het einde was van zijn huwelijk met neurologe Samantha. Tot hij op een avond achteraan tussen het publiek Amy’s gezicht herkent. Ze is terug, zo blijkt, maar het verleden is ze nog lang niet vergeten.
Vijf jaar geleden debuteerde Michael Bijnens met veel mediagedruis met het autobiografisch geïnspireerde Cinderella , over de zoon van een prostituee die haar pooier werd en daar psychisch niet geheel ongeschonden uit kwam. In zijn tweede roman, Het beste uit onszelf , gaat hij verder op dezelfde weg. Opnieuw staat de bezwaa…Lees verder