Boek
Nederlands

Broertje

Michael Berg (auteur)
Wanneer een jonge vrouw te horen krijgt dat haar autistische broer beschuldigd wordt van moord op haar vader, stiefmoeder en een onbekende vrouw, reist ze naar Zuid-Frankrijk af om uiteindelijk met haar broer te vluchten en een eigen zoektocht naar de dader te beginnen.
Titel
Broertje
Auteur
Michael Berg 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2017
509 p.
ISBN
9789044351101 (paperback)

Besprekingen

Met een passie voor ABBA

Thriller. Familieperikelen, een moord en Syrische vluchtelingen: in Broertje van Michael Berg komen ze overtuigend samen.

In 2013 won Michael Berg met Nacht in Parijs de Gouden Strop, de belangrijkste Nederlandse prijs voor het spannende boek. Berg had een carrière in de media achter de rug toen hij zich in 2004 in Zuid-Frankrijk terugtrok en misdaadverhalen ging schrijven. Broertje, zijn achtste, is een mooi voorbeeld van hoe een auteur verhaallijnen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben toch mooi naar elkaar toe kan schrijven.

Broertje begint verkillend en actueel met twee Syrische broers die de oversteek naar Europa wagen. Eén broer haalt het niet. Daarna komt Lotte Pradel in beeld, een Nederlandse cabaretière die een nieuwe zaalshow voorbereidt wanneer ze uit Frankrijk dramatisch nieuws krijgt. Haar vader, een oud-politicus, en zijn tweede vrouw, een befaamde actrice, zijn gewelddadig vermoord. Ook een derde, vooralsnog onbekende vrouw kwam om. De waarschijnlijke dader is Lottes autistische broer Felix. Lotte reist meteen naar Fra…Lees verder

Cabaretière Lotte Pradel krijgt te horen dat haar vader (oud-politicus), zijn tweede vrouw Sandy (actrice) en een derde, onbekende vrouw vermoord gevonden zijn in het afgelegen kapitale landhuis in Zuid-Frankrijk. Lotte reist met spoed af naar de plaats van delict om haar verstandelijke gehandicapte en autistische broer Felix, die de slachtpartij heeft overleefd, op te vangen. Felix wordt direct verdacht en weet tijdens het verhoor in het politiebureau te ontsnappen. De verantwoordelijke inspecteur Fillon wordt op non-actief gezet. Broer en zus slaan op de vlucht en beginnen een eigen zoektocht naar de motieven achter de drievoudige moord. De verhaallijnen zijn goed te volgen in deze spannende maar ook wat complexe thriller. Levensechte en karakteristiek personages, met name wat betreft het neerzetten van de autistische trekken van Felix. Leest vlot, met aandacht voor de taal. De auteur (1956), studeerde Nederlands en werkte als muzikant, documentairemaker en programmaleider voordat h…Lees verder

Wat beweegt mijn broertje?

Michael Berg demonstreert dat de vraag naar het 'waarom' net zo boeiend is als die naar het 'wie'?

Met zijn broertje Mustafa stapt hij in het krakkemikkige vissersbootje. Van de angst die door zijn lijf giert laat Amin uit Aleppo niets merken. Samen zullen en moeten ze Nederland bereiken. Al gauw staan de opvarenden tot aan hun knieën in het water. De tank blijkt leeg en de kajuit loopt langzaam maar zeker vol water.

Een tragisch vluchtverhaal, daarmee begint 'Broertje'. Maar op pagina 14 eindigt het drama abrupt. Vlak voor de ontknoping springt de nieuwste thriller van Michael Berg, het pseudoniem van de Nederlandse schrijver Michel van Bergen Henegouwen, naar een geheel andersoortige familie.

Cabaretière Lotte Pradel krijgt een telefoontje van de Franse politie. Haar vader, stiefmoeder en een nog niet geïdentificeerde jonge vrouw zijn op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De dader? Haar autistische en verstandelijk gehandicapte broer Felix. Althans, hem heeft de politie gearresteerd. Pradel is en blijft heilig ov…Lees verder

Over Michael Berg

Michel van Bergen Henegouwen (Heerlen, 4 juni 1956), die schrijft onder de schuilnaam Michael Berg, is een Nederlands thrillerauteur die enige jaren in Frankrijk woonde en werkte.

Bibliografie

 • Twee zomers (2008)
 • Blind vertrouwen (2009)
 • Een echte vrouw (2010)
 • Hôtel du Lac (2011)
 • Nacht in Parijs (2012)
 • Heller (2014)
 • Het meisje op de weg (2015)
 • Broertje (2017)
 • Ik zie je (2019)

Onderscheidingen

 • Hôtel du Lac werd genomineerd voor de Diamanten Kogel 2011, de Vlaamse prijs voor de beste misdaadroman van het jaar.
 • Met Nacht in Parijs won hij de Gouden Strop 2013, de prijs voor de beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende roman.
 • Nominaties Het meisje op de weg: