Boek
Nederlands

Zwanen

Melissa Stewart (auteur)
+1
Zwanen
×
Zwanen Zwanen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Aan de hand van veel kleurenfoto's komen onder meer de soorten, kenmerken, levenscyclus en bedreigingen van de zwaan aan de orde. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Zwanen
Titel
Zwanen
Auteur
Melissa Stewart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Swans
Editie
1
Uitgever
Etten-Leur: Corona, 2009
48 p. : ill.
ISBN
9789055663262 (gebonden)

Besprekingen

In de nu 48-delige serie 'Dierenfamilies'* heeft dit deel zwanen als onderwerp; onderling verschillen de delen in onder meer lay-out en doelgroep. De mooie, paginagrote kleurenfoto's vormen de grootste aantrekkingskracht voor kinderen in dit boek. Eerst wordt kennisgemaakt met de zwaan. Vervolgens wordt aandacht besteed aan onder meer de kenmerken, habitat, de levenscyclus en de relatie van zwanen met mensen. Tussendoor zijn duidelijke foto's opgenomen van het skelet en uitwendige lichaam en een geografische kaart, waarop te zien is waar zwanen voorkomen (hier alleen voor Noord-Amerika). De informatie is verdeeld over vijf hoofdstukken van gemiddeld zeven pagina's. Weetjes zijn te vinden in golvende blauwe fonds. Het papier schijnt wat door. Volle bladspiegel; het lettertype is in verhouding tot het formaat van het boek wat groot. Het taalgebruik is niet echt aangepast aan jonge lezers: in de tekst staan soms lange zinnen en moeilijke woorden. Gelukkig zijn er voor de ontsluiting van …Lees verder

Zwanen

Dierenfamilies is een mooie en met veel zorg uitgegeven serie over niet altijd voor de hand liggende dieren, voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. In elk van de 36 delen komt één diersoort uitgebreid aan bod. Ook al wordt er heel wat talige informatie gegeven, hetzij als tekst, als legende bij de foto’s of in de vorm van korte weetjes in de marge, toch springen vooral op de vele, prachtige en vaak paginagrote foto’s in het oog.
In vijf hoofdstukjes kom je alles te weten over zwanen. Na een algemene inleiding volgen hoofdstukjes over de dagindeling, het ruien en trekken, de levenscyclus en – niet onbelangrijk – de impact van de mens op hun habitat, aangevuld met prachige foto’s. Het boek eindigt met een verklarende woordenlijst en een register. Er wordt ook verwezen naar een aantal (Nederlandse) websites, waar je terecht kan voor nog meer info. En ook een woordje over de auteur ontbreekt niet.
Er gaat niet alleen veel aandacht naar het gedrag van het dier in kwestie, maa…Lees verder