Boek
Nederlands

Fout

+1
Fout
×
Fout Fout
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Sophia (16, ik-figuur) ontwaakt na een stapavond op een eenzame plek, gewond en vastgebonden. Gaandeweg wordt onthuld wie dat deed en waarom die persoon Sophia dood wil hebben. Vanaf ca. 15jaar.
Titel
Fout
Auteur
Mel Wallis de Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2012 | Andere uitgaves
79 p.
ISBN
9789044337099 (paperback)

Besprekingen

Mel Wallis de Vries is met Fout toe aan haar vierde boek in vier jaar tijd. De thema's in dit korte boekje zijn vriendschap en bedrog, de schone schijn van de liefde, verlies en jaloezie, kortom: alles wat een boek nodig heeft om bij de chicklit te horen. Het verhaal is opgebouwd zoals De Vries' Buiten zinnen (The House of Books, 2007): ook hier volgen we nl. de gedachten van twee ik-vertellers. De innerlijke strijd van Sophia wisselt af met die van haar onbekende belager, die voor de duidelijkheid in cursief werd weergegeven. Sophia hangt vastgebonden aan een boom en weet dat ze die avond nog dood zal zijn. Dat is alleszins de boodschap die haar ontvoerder aan haar voeten heeft achtergelaten. Naar de identiteit van de dader kunnen we enkel gissen. Het slachtoffer overloopt in flashbacks de voorbije weken en dagen, en stelt op het einde vast dat ze zich heeft vergist. Eigenaardig genoeg zoekt ze de schoft meteen in haar directe omgeving en denkt ze nooit aan een of ander…Lees verder
Na een stapavond ontwaakt Sophia (16) op een eenzame plek, gewond en vastgebonden. Gaandeweg wordt onthuld wie dat deed en waarom die persoon Sophia dood wil hebben. Via het ik-perspectief wordt de lezer deelgenoot van Sophia's angst. Cursieve, in de ik-vorm gestelde fragmenten gunnen een blik in de geest van de dader. De opzet en het begin van het verhaal doen erg veel denken aan de literaire thriller 'De bewoonde wereld' van Nicci French. Intelligent opgezet en best spannend, maar toch overtuigt het verhaal niet geheel. De intrige is nogal rechtlijnig, bijna even dun als het boekje zelf. De beschreven motieven voor de ontvoering passen misschien niet echt bij de beoogde leeftijdsgroep. Daarnaast is het vooral de taal die niet bijzonder beeldend is. De ontknoping, hoe verrassend ook, wordt op enigszins teleurstellend simpele wijze afgewikkeld. De auteur schreef eerder de jeugdthrillers 'Uitgespeeld', 'Verblind' en 'Buiten zinnen'*. Vanaf ca. 14 jaar.

Fout

Sophia gaat naar een feest, op weg naar huis wordt ze ontvoerd. Ze wordt wakker, vastgebonden aan een boom.Op de grond ligt een briefje: Dit is je verdiende loon, vanavond ben je dood. Sophia herinnert zich weinig over de vorige avond en probeert achter de waarheid te komen. Stilaan komt haar geheugen in flarden terug. Het verhaal is spannend tot op het einde. Het is goed opgebouwd: de titel van elk hoofdstuk verwijst telkens naar een tijdstip in het verleden. Er zijn twee soorten lettertypes - cursief voor de dader en normaal voor Sophia - en dus ook twee standpunten, wat het allemaal nog spannender maakt.

Over Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (Leiden, 8 februari 1973) is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur.

Ze studeerde biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze studeerde af in 1997. Hierna werkte ze als freelancejournalist voor De Telegraaf, waarna ze ging werken in de marketing.

Na de geboorte van haar dochter in 2005 stopte ze met werken. Ze combineert sindsdien het freelance schrijven met het moederschap. In 2008 kreeg ze een zoon en in 2014 werd ze moeder van haar derde kind: een dochter. Mel Wallis de Vries is woonachtig in Weesp.

In 2019 verscheen de film Vals dat gebaseerd is op haar gelijknamige boek uit 2010.

Wallis de Vries won in het totaal tussen 2012 en 2019 zeven keer de Prijs van de Jonge Jury waarvan de laatste zes keer op rij.

Bibliografie