Boek
Nederlands

Kikker en het vogeltje

Max Velthuijs (auteur)
+1
Kikker en het vogeltje
×
Kikker en het vogeltje Kikker en het vogeltje

Kikker en het vogeltje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kikker heeft een dood vogeltje gevonden. Met andere dierenvrienden gaat hij het dier begraven. Prentenboek met kleurrijke aquarellen en een ondersteunende tekst om met kinderen vanaf ca. 4 jaar over leven en dood te praten.
Onderwerp
Dood
Titel
Kikker en het vogeltje
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015
[32] p. : ill.
ISBN
9789025867782 (hardback)

Besprekingen

Kikker heeft een vogeltje gevonden. Hij haalt Varkentje erbij en ook Eend en Haas voegen zich bij het gezelschap. De laatste stelt vast dat het vogeltje dood is en filosofeert: 'Iedereen gaat dood'. De dieren begraven het vogeltje en gaan vervolgens spelend over tot de orde van de dag. Kikker constateert dat het leven prachtig is en in de boom zingt een ander vogeltje een mooi lied. Een fraai prentenboek met geschilderde illustraties in kleur en een tekst die uitstekend geschikt is om aan jonge kinderen voor te lezen. Na een keer voorlezen kunnen jonge kinderen het verhaal met gemak terug 'lezen' via de prenten. Het is een harmonisch geconstrueerd verhaal met een voor kleuters bevredigende afloop, zodat de kinderen zich veilig blijven voelen. Het taalgebruik is goed op de doelgroep toegesneden. Prima opstapje voor een (klassen)gesprek over de dood. De sobere, vaak geestige kleurenprenten zijn meestal in kaders geplaatst. Op een vijftal plaatsen loopt de prent over een dubbele pagina, …Lees verder

Kikker en het vogeltje

Kikker ontdekt een dode zwarte vogel maar hij begrijpt niet wat dat betekent. Kapot. Hij doet het niet meer, zegt hij. Verschillende dieren proberen uit te leggen wat er aan de hand is met de vogel. Varkentje zegt: Hij slaapt, Eend zegt: Hij is ziek, en Haas verklaart tenslotte: Hij is dood. Dus begraven ze de vogel. Ze leggen de vogel heel voorzichtig in een kuil en maken er een heel ritueel van. Ze zijn diep onder de indruk.

Bij hun terugkeer wil Kikker tikkertje spelen. Iedereen doet mee en ze maken veel plezier. Dan trekt het gezang van een andere zwarte vogel hun aandacht. Het gewone dagelijkse leven gaat verder.

Het verhaal is harmonieus opgebouwd en eindigt vredig. Je kan het als aanloop gebruiken om met kleuters over de dood te praten. De prenten zijn sober en expressief; de dieren werden levendig afgebeeld. Een aantal prenten biedt een panoramisch zicht via een dubbele pagina. 


Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties