Boek
Nederlands

Het grote boek van Klein-Mannetje : drie avonturen

Max Velthuijs (auteur)

Het grote boek van Klein-Mannetje : drie avonturen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Drie avonturen van Klein-mannetje met zijn vrienden Kikker, Konijn en Eend. Prentenboek met eenvoudige, sfeervolle illustraties in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
Titel
Het grote boek van Klein-Mannetje : drie avonturen
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, © 2004
88 p. : ill.
ISBN
9789025842567 (hardback)

Besprekingen

Max Velthuijs is vooral bekend door zijn Kikker-boeken. Maar in 1986 kreeg hij al een Gouden Penseel voor Klein-Mannetje vindt het geluk (overigens al zijn tweede). De boeken over Klein-Mannetje markeren een keerpunt in zijn tekenstijl. Die werd lichter, de personages kwamen meer op de voorgrond en de achtergrond werd minder uitgewerkt. Hij ging ook scènes in kadertjes zetten waardoor ze meer op schilderijtjes leken waarin hij telkens de essentie van een situatie of gevoel vatte. Zoals al zijn prentenboeken bevatten ook deze verhalen een onnadrukkelijke moraal en stralen ze warmte en gezelligheid uit. Telkens opnieuw zijn de personages op zoek naar het geluk en ervaren ze wat ware vriendschap betekent. In alle drie de verhalen treedt de bekende kikker met zijn gestreepte zwembroek al op, maar het is nog gewoon 'een kikker' zonder hoofdletter. Pas later, als hoofdfiguur, wordt Kikker zijn naam.

"Klein-Mannetje was een héél klein mannetje. Hij woonde in een oude schoenendo…Lees verder
Drie reeds eerder los gepubliceerde verhalen in een bundel, waarin Klein-Mannetje achtereenvolgens op zoek gaat naar een nieuw huis wanneer zijn schoenendoos is ingestort, een klavertje vier vindt zodat hij zijn geluk niet op kan en konijn te hulp komt wanneer deze aan de andere kant van de rivier zit met een gekneusde poot. Vriendschap loopt als een rode draad door de, altijd goed aflopende, verhalen. Kikker, eend en konijn hebben in deze verhalen een bijrol. Op elke bladzijde de karakteristieke, kleurrijke, eenvoudige illustraties soms omkaderd als een schilderij. Onder de illustraties de vlot leesbare tekst, wisselend van lengte. Heerlijk voorlees- en kijkboek voor kleuters van ca. 4 jaar.

Het grote boek van Klein-Mannetje

Deze bundel bevat de drie verhalen over Klein-Mannetje die in de jaren tachtig voor het eerst verschenen. Het zijn leuke avonturen die vlot voorgelezen kunnen worden. De kleurrijke, ingekaderde illustraties zijn onmiddellijk herkenbaar als de stijl van Velthuijs. Kikker en zijn vrienden komen in deze verhalen voor. Toch missen de illustraties de aantrekkingskracht en het verhaal de eenvoud van de populaire Kikker-boeken.

'Klein-Mannetje heeft geen huis' is het eerste verhaal in deze bundel. Klein-Mannetje is zoals zijn naam het zegt een heel klein mannetje. Hij is heel gelukkig en tevreden, tot de regen zijn huis, een oude schoenendoos, vernielt. Hij gaat op zoek naar een nieuwe woning en komt Kikker tegen. Een glazen pot, een koffiepot, konijnenhol, slakkenhuis zijn allemaal niet geschikt. Tot hij een klein vrouwtje tegenkomt.

In 'Klein-Mannetje helpt een vriend', komt voor het eerst de figuur van Kikker voor. Kikker gaat zwemmen en vindt een fles met een bri…Lees verder

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties