Boek
Nederlands

Het grote boek van Kikker en Varkentje

Max Velthuijs (auteur)

Het grote boek van Kikker en Varkentje

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Kikker en Varkentje kunnen het niet eens worden over wat ze zullen doen, tot Varkentje voorstelt iets lekkers te gaan maken. Hardkartonnen prentenboek met paginagrote, vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Spelen, Vriendschap
Titel
Het grote boek van Kikker en Varkentje
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
[14] p. : ill.
Aantekening
Groot formaat
ISBN
9789025852214

Besprekingen

In 1999 verscheen in de reeks 'Kikker en zijn vriendjes' het hardkartonnen prentenboekje 'Kikker en Varkentje', waarin Kikker en Varkentje het niet eens kunnen worden over wat ze zullen doen, tot Varkentje voorstelt iets lekkers te gaan maken. Deze uitgave is nu in reuzenformaat verschenen, eveneens uitgevoerd in stevig, geplastificeerd karton met afgeronde hoeken. Een dergelijk formaat boek is vooral bruikbaar met groepen kinderen, zodat bij het voorlezen alle kinderen goed mee kunnen kijken. Dan kan zijn in de kinderopvang of op school, maar ook thuis, bijvoorbeeld tijdens een partijtje. De schitterende paginagrote illustraties die over twee pagina's lopen blijven de moeite waard. De beknopte tekst biedt aanleiding met kinderen te praten over onderwerpen als spelen, je vervelen, een beetje ruziën etcetera. Vanaf ca. 2 jaar interactief inzetbaar.

Het grote boek van Kikker en Varkentje

Kikker en Varkentje zijn samen aan het spelen. Ze verzinnen van alles: dansen, voetballen, vliegeren, ... Maar ze kunnen hun gading niet vinden. Tot Varkentje voorstelt om iets lekkers klaar te maken. En dan bakken ze heerlijke pannenkoeken. Kikker en Varkentje verscheen voor het eerst in 1999 en heeft sindsdien nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Het boek werd al tig-keer herdrukt, in alle vormen en formaten. Dit keer verschijnt het in groot formaat (32,5 cm x 32,5 cm). Dat doet de prachtige illustraties van Velthuijs helemaal tot hun recht komen. Ze lijken immers o, zo eenvoudig, maar zijn uiterst geraffineerd. Met een paar rake lijnen weet hij de juiste sfeer te raken. Het grote formaat en de stevige kartonbladeren maken het boek uiterst geschikt om voor te lezen in de peutertuin of de kleuterklas. Het boek kan immers rechtop staan, en daardoor kan iedereen de illustraties goed zien. De grootte maakt het net iets minder geschikt voor de boekenkast thuis, maar laat da…Lees verder

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia