Boek
Nederlands

Dit is Kikker

Max Velthuijs (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bundel met drie verhalen over de beroemde Kikker en zijn vrienden. Prentenboek met kleurrijke aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
Titel
Dit is Kikker
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2004
89 p. : ill.
ISBN
90-258-4073-6

Besprekingen

Kikker is uniek en toch kan iedereen er zich in herkennen. Over Kikker schrijft zijn schepper, Max Velthuijs: "Bestaat Kikker echt? Ja zeker, Kikker dat ben ik zelf. Hij bestaat in mijn fantasie en hij kan alles doen wat ik bedenk. Als ik zin heb om te zwemmen, dan schilder ik een heleboel blauw en Kikker duikt erin. En als ik denk: Zo is het genoeg, dan schilder ik een mooi landschap met heuvels en een blauwe lucht en geniet Kikker van de warme zon."

Met Kikker en zijn vrienden Varkentje, Eend, Haas en Rat veroverde Velthuijs zich een plaats tussen de grootste prentenboekenmakers.

In deze luxueuze uitgave met linnen band zijn drie van de tot nu toe elf verhalen over Kikker en zijn vrienden gebundeld. Mijn persoonlijke favoriet is Kikker en het Vogeltje. Tegenwoordig zijn er al heel wat prentenboeken over het thema dood maar geen enkel kan wedijveren met de trefzekerheid van dit boek waarin geen woord te veel staat en elk woord precies staat waar het hoort. Als Kikker a…Lees verder
Mooi uitgegeven bundel met drie eerder apart verschenen verhalen over de wereldberoemde Kikker. In 'Kikker is verliefd'* weet hij niet hoe hij de liefdste eend van de wereld duidelijk moet maken dat hij verliefd op haar is. In 'Kikker en het vogeltje'** begraaft hij samen met zijn vrienden een dood vogeltje en gaat over tot de orde van de dag. In 'Kikker en een heel bijzondere dag'*** heeft Haas hem beloofd dat het vandaag een heel bijzondere dag wordt, maar Kikker kan er niet achter komen waarom dan wel. De met waterverf geschilderde illustraties zijn helder van kleur en meestal voorzien van een breed kader in aangepaste kleuren. Er is veel op te zien en te benoemen terwijl de illustratie toch overzichtelijk blijft voor jonge lezers die het verhaal zo na kunnen vertellen. Onder de illustraties staan drie tot zes regels tekst in een vrij klein lettertype met soms lange woorden en pittige woordkeus (b.v. voor de gek houden, geschiedenis)). Kinderen identificeren zich met Kikker; ze st…Lees verder

Dit is Kikker

In de verhalen uit deze bundel waarin drie Kikker-klassiekers verzameld zitten, staan de gevoelens van Kikker centraal. In 'Kikker is verliefd' voelt Kikker zich vreemd. Is het geluk of is het eerder droefheid? Zelf raakt hij er niet wijs uit. Maar zoals vaker weet Haas wel zijn gevoel een naam te geven. Kikker is gewoon verliefd, verliefd op Eend.
Het tweede verhaal, 'Kikker en het dode vogeltje', confronteert de lezer op subtiele wijze met de dood. Wanneer Kikker op een dag een vogeltje op de grond vindt, vraagt hij raad aan Eend en Haas. Eend meent dat het vogeltje slaapt. Maar Haas ontdekt dat het dood is. Op hun eigen manier begraven ze samen het vogeltje.
Het derde verhaal begint met de gedachte van Kikker dat dit een bijzondere dag zal worden. Haas heeft het hem gisteren immers gezegd. Wat er zo bijzonder wordt, kan Kikker zelf niet ontdekken. Zijn vrienden Rat, Varkentje en Eend evenmin. Dus trekt hij maar weer naar huis. Daar wacht hem een verrassing, die de dag p…Lees verder

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia