Een jonge vrouw komt na een moeizame jeugd weer in contact met haar vader en ze beleven een mooie tijd samen totdat blijkt dat hij verliefd op haar is.
Titel
Mathilda
Auteur
Mary Wollstonecraft Shelley
Vertaler
Marijke Versluys
Nawoord
Hanna Bervoets
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Matilda
Uitgever
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2017
145 p.
ISBN
9789020415360 (paperback)

Besprekingen

Tweede roman van de Engelse schrijfster (1797-1851), vooral bekend door 'Frankenstein'. Mathilda wordt door haar kille tante opgevoed nadat haar moeder kort na haar geboorte is gestorven. Haar vader kan het verlies niet dragen en verdwijnt voor jaren. Rond Mathilda’s zestiende verjaardag neemt hij weer contact op. Ze beleeft een mooie tijd met haar vader, maar wanneer andere mannen interesse in haar gaan tonen begint hij zich vreemd te gedragen. Mathilda vraagt hem na lang aarzelen wat er mis is: hij blijkt verliefd op haar te zijn. Uit schaamte vertrekt hij de volgende morgen. Mathilda heeft een naar voorgevoel en volgt hem, maar bereikt hem te laat: hij heeft zelfmoord gepleegd. Haar verdriet is ondraaglijk en ze trekt zich terug als kluizenaar. Dan leert ze Woodville kennen, die haar uit haar depressie probeert te halen. Als hij zijn zieke moeder gaat bezoeken, krijgt Mathilda na een wandeling in de regen tbc. Ze zal spoedig sterven. Dit werk werd voor het eerst uitgegeven in 1959…Lees verder

Over Mary Wollstonecraft Shelley

Mary Shelley, geboren Mary Wollstonecraft Godwin (Londen, 30 augustus 1797 – aldaar, 1 februari 1851) was een Engels schrijfster.

Biografie

Mary Shelley was de dochter van de feministe Mary Wollstonecraft en de filosoof William Godwin. Ze was de tweede vrouw van de beroemde schrijver en dichter Percy Bysshe Shelley. Haar vijf jaar oudere echtgenoot organiseerde met regelmaat bijeenkomsten waarbij contemporaine literaire grootheden bijeenkwamen. Zij was daar als toehoorder bij aanwezig.

Op 19-jarige leeftijd, in het jaar zonder zomer (1816), verbleven Mary, haar toekomstige echtgenoot Percy Shelley, haar stiefzus Claire Clairmont, John William Polidori en een paar vrienden bij Lord Byron in Zwitserland. Omdat ze de hele zomer binnen moesten blijven vanwege het slechte weer begonnen ze duistere en griezelige verhalen te bedenken. Shelley schreef hier haar bekendste werk, de gothic novel Frankenstein (The M…Lees verder op Wikipedia