Boek
Nederlands

Frommel

Mary Schoon (auteur), Elly Hees (illustrator)
+1
Frommel
×
Frommel Frommel
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De 9-jarige Rik vindt in het bos een frommel, een klein wezentje dat op een aardappel lijkt. De frommel wil bij Rik blijven, maar Rik moet ervoor zorgen dat niemand hem ziet. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Frommel / Mary Schoon ; met tek. van Elly Hees
Auteur
Mary Schoon
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2007
117 p. : ill.
ISBN
9789026917899

Besprekingen

De 9-jarige Rik wordt in het bos aangesproken door een frommel, een klein wezentje dat veel weg heeft van een aardappel en absoluut met hem mee wil om de wereld te leren kennen. Zo'n klein, geheim vriendje lijkt Rik wel wat, maar hij kan niet voorzien dat hij zich daarmee zoveel onmogelijke problemen op de hals haalt, zowel thuis als op school. Naast de spannende belevenissen van Rik wordt ook, in cursief gedrukte letters, beschreven hoe de frommelgemeenschap functioneert. Riks ouders en de schoolomgeving zijn herkenbaar en eigentijds weergegeven. Het fantasievolle verhaal is met vaart, in korte zinnen met veel dialoog neergezet en zal door leerlingen aan het eind van groep 5 en begin groep 6 zonder problemen gelezen kunnen worden. Kleine humoristiche gewassen, zwart-witte pentekeningen, soms voorzien van tekstballonnen, doorbreken de tamelijk volle bladspiegel. De auteur is bekend van onder andere de twee detectiveverhalen 'Foute boel' en 'Hondsbrutaal'*. Vanaf ca. 8 jaar.

Frommel

Op de laatste dag van de vakantie vindt Rik een “frommel” in het bos. Het is een bijzonder, aardappelvormig wezentje. Hij vraagt aan Rik om hem mee te nemen. Rik steekt het wezentje stiekem in zijn zak. Dit is het begin van een moeilijk avontuur. De frommel wordt Riks grootste geheim. Hij bouwt in zijn kamer een knap legohuis voor hem. Maar de frommel is een ongeduldig en veeleisend geheim. Rik komt door zijn kleine vriend in grote problemen. Dit verhaal doet aanvankelijk erg denken aan het boek 'Wiplala' van Annie M.G. Schmidt. Ook daar ontdekt een kind een wezentje met een bijzondere naam, dat erg eigenwijs is en zijn eigen legohuis krijgt. Verder gaat de vergelijking niet echt op. Voor Wiplala heb je als lezer meteen sympathie. Deze frommel, die zich als een verwend kind gedraagt, zou je met plezier uit het raam keilen. Dat is dan ook wat Rik op een gegeven moment doet. De personages in dit verhaal zijn niet trouw aan hun eigen aard. De schrijfster werkte de personages onvoldoende …Lees verder