Boek
Nederlands

Uil tegen muis

Mary Meinking (auteur)
+1
Uil tegen muis
×
Uil tegen muis Uil tegen muis

Uil tegen muis

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Lukt het de uil om een muis te vangen? Lees alles over de krachten van beide dieren om te overleven. Met veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar. Ook voor moeizame lezers.
Onderwerp
Uilen, Muizen, Diergedrag
Titel
Uil tegen muis
Auteur
Mary Meinking
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Owl vs mouse
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: NBD Biblion, 2012
32 p. : ill.
ISBN
9789054834816 (hardback)

Besprekingen

Er zijn boeken over uilen en boeken over muizen, maar dit boek in de serie 'Gevecht in de natuur' gaat over beide. Over de stille jager (kerkuil) en zijn prooi (muis). De belangrijkste kenmerken van de dieren passeren de revue in tekst en kleurenfoto’s: bouw, leefgebied, voedsel, zintuigen en ‘wapens’. De uil heeft scherpe klauwen en een goed gehoor. De muis is snel en kan flink bijten. In dit informatieve boek zit ook een verhaallijn: de kerkuil gaat op zoek naar eten. Voor de muis loopt dat slecht af. Hij verdwijnt in de klauwen van de uil die hem zonder te kauwen inslikt. Zijn skelet komt eruit als braakbal. Deze ongelijke strijd wordt geïllustreerd met waarheidsgetrouwe foto’s. De verhaallijn maakt het spannend om te lezen, terwijl de realiteit van de natuur niet uit het oog wordt verloren. Overzichtelijk en kleurrijk vormgegeven met korte teksten in een groot lettertype en wist-je-dat-kaders. Met woordenlijst en register. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Meer boeken i…Lees verder

Uil tegen muis

Een boek uit de reeks 'Gevecht in de natuur' en de serie 'Lees-mij!' voor moeilijke lezers. In dit deel komen de uil als jager en de snelle muis als prooi aan bod. De verschillende kenmerken van deze twee dieren worden in kaart gebracht: grootte, gewicht, plek waar ze wonen ... De vele foto's ondersteunen de tekst. Je ziet onder andere aan de hand van een fotoreeks hoe de uil in zijn vlucht zijn prooi weet te vangen. De tekst zelf is eenvoudig, bondig en sommige woorden zijn vetgedrukt. Deze woorden vind je achteraan terug in een verklarende woordenlijst.
Jammer dat het geheel soms heel druk overkomt door de tekstballonnen die omrand zijn met wel heel dikke zigzaglijnen. Positief punt: de verwijzingen achteraan naar websites en boeken rond het thema. Voor de betere lezertjes is dit boek echter niet echt boeiend.

Suggesties