Boek
Nederlands

Het boek van wit en zwart

Martina De Ridder (auteur), Leen Van Durme (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kris vindt een boek; het boek ziet er een beetje eng uit. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Boeken
Leesniveau
AVI 3
Titel
Het boek van wit en zwart / Martina de Ridder ; met prenten van Leen van Durme
Auteur
Martina De Ridder
Illustrator
Leen Van Durme
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
32 p. : ill.
ISBN
90-5838-024-6

Besprekingen

Kris is een echte boekenwurm. Hij houdt vooral van de oude boeken die Tuur in zijn tweedehands boekenwinkel verkoopt. Uiteraard is Kris erg nieuwsgierig naar wat er in de kist zit die een mevrouw nog paar pas naar de winkel bracht. Hij vindt er een vreemd uitziend boek met zwarte kaft en witte letters. Er staan allemaal vreemde spreuken in. Kris ontdekt dat er telkens vreemde dingen gebeuren wanneer hij of Tuur een versje uit het boek luidop uitspreken.
Een bij de start veelbelovend griezelverhaaltje dat op het einde niet aan de verwachtingen voldoet. Leen van Durme tekent expressieve figuurtjes in volle beweging. De meestal paginagrote prenten sluiten perfect aan bij de tekst. Vanaf zes jaar. [Anita Wuestenberg]
Boek voor kinderen die in het aanvankelijk leesproces zitten. Dat het merendeel van de groep 3 kinderen dit boekje na negen maanden leesonderwijs kan lezen is wat aan de optimistische kant. Hoofdpersoon Kris snuffelt graag rond in de winkel van Tuur. Op een dag krijgt hij een boek te pakken; als je het openslaat, gebeuren er vreemde dingen zoals het te voorschijn komen van vliegen, katten en muizen. Tuur en Kris brengen het griezelige boek gauw weer terug naar de eigenaar. Voor dit eenvoudige taal/leesniveau is er toch sprake van een zekere spanning. Het onderwerp is ook leuk gekozen in deze leesfase. Het lettertype is duidelijk en de lay-out overzichtelijk. Veel schilderijachtige illustraties verbeelden het verhaal. De stijve kaft toont een illustratie van Kris met zijn bijzondere boek. Het boek is te gebruiken bij een project over griezelen op de kleuterschool (voorlezen) en in groep 3/4 (zelf lezen).