Historisch drama waarin het leven van de Dalai Lama, de spiritueel leider van Tibet, gevolgd wordt vanaf zijn vroege jeugd tot zijn noodgedwongen vlucht naar India, waar hij nog steeds in ballingschap leeft
Onderwerp
Dalai Lama
Extra onderwerp
Tibet, Wereldfilm (filmgenre)
Taal
Engels
Uitgever
A-Film, 2005
1 dvd-video
Oorspr. opname
1997
Speelduur
129 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777051511

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 1997 van regisseur Martin Scorsese. Met Tenzin Thuthob e.a. Historisch drama waarvan het scenario geschreven is door Melissa Mathison, een persoonlijke kennis van de Dalai Lama. De film volgt het leven van de Dalai Lama, de spiritueel leider van Tibet, vanaf zijn vroege jeugd tot zijn noodgedwongen vlucht naar India, waar hij nog steeds in ballingschap leeft. Ronald Ockhuysen (Volkskrant): 'Het levensverhaal mondt uit in een relaas over de strijd tussen de Tibetaanse monniken, die bij geweldloosheid zweren, en de gewelddadige Chinese communisten. (...) een film die het meer van de beelden moet hebben dan van het verhaal. (...) een lust voor het oog, maar de hersenen kunnen in ruststand.' Dana Linssen (NRC): 'de afweging tussen bij vlagen briljante inhoudelijke onderzoekingen naar de gewelddadige natuur van de mens en de leegheid van de daarvoor gekozen vorm valt in het nadeel van Kundun uit.' Bevat ook de documentaire In search for Kundun.

Over Martin Scorsese

CC BY 3.0 - Foto van/door Siebbi

Martin Charles Scorsese (Queens (New York), 17 november 1942) is een Amerikaans filmregisseur van Siciliaanse komaf. Hij is tevens actief als filmproducent, documentairemaker en scenarioschrijver en treedt soms op als acteur.

Levensloop

Scorsese studeerde aan de filmschool van de New York University (BA in Engels in 1964 en MA in film in 1966), waarbij hij korte films maakte, waaronder een beroemde, The Big Shave. Hij maakte zijn eerste avondvullende film, Who's That Knocking At My Door? met zijn mede-student Harvey Keitel. Sindsdien raakte hij bevriend met de zogenaamde "movie brats" van de jaren zeventig: Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas en Brian De Palma. Door De Palma raakte hij bevriend met Robert De Niro, met wie hij in vele projecten samenwerkte. Scorsese was in deze periode ook een van de editors van de film Woodstock.

In 1972 regisseerde Scorsese Boxcar Bertha voor…Lees verder op Wikipedia