Boek
Nederlands

De grote oorlog : een kijkboek over de eerste wereldoorlog

Martijn Van der Linden (illustrator), Maranke Rinck (auteur)

De grote oorlog : een kijkboek over de eerste wereldoorlog

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Hond en zijn vrienden denken aan de Eerste Wereldoolog. Hoe zag het leven er toen uit op het land, op zee en in de lucht? Tekstloos prentenboek met pagingrote kijkplaten in kleur en weetjes over deze oorlog achterin. Vanaf ca. 6 t/m 9 jaar.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
De grote oorlog : een kijkboek over de eerste wereldoorlog
Illustrator
Martijn Van der Linden
Auteur
Maranke Rinck
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2014
[32] p. : ill.
ISBN
9789401415316 (hardback) 9789401414265 (op omslag, hardback)

Besprekingen

‘Hond, Kat, Koe, Ezel en Duif denken aan de Grote Oorlog. Zij stellen zich voor hoe het leven eruitzag op het land, op de zee en in de lucht.’ Dat staat op de eerste kleurenkijkplaat over een dubbele bladzijde van dit prentenboek over de Eerste Wereldoorlog. Op de volgende negen platen staan alleen titels, zoals ‘op zee’, ‘het front’ en ‘medische dienst’. Op de kijkplaten zijn realistisch getekende afbeeldingen te zien van vliegtuigen, loopgraven en militairen, met vaak surrealistische elementen, zoals Koe en Ezel aan een parachute. De combinatie van realisme en fantasie werkt verwarrend. De lezer gaat zich afvragen wat waar is en wat niet. Werden er koeien aan parachutes naar beneden gelaten? Nee, wel duiven! Achter in het boek staat per kijkplaat uitleg over de oorlog in zeven tot tien korte tekstblokjes met feiten en weetjes, bv. uitleg over een loopgraaf, wat soldaten aten, hoe wonden werden schoongemaakt en de rol van vrouwen in de oorlog. De aanleiding en oorzaak van de oorlog k…Lees verder

De Grote Oorlog

Een hond, een kat, een koe, een ezel en een duif zitten samen bij een vijver, een vol water gelopen bomkrater. Nu is het een stil en rustig plekje in de Westhoek. De dieren beelden zich in wat er zich honderd jaar geleden afspeelde. In negen prenten beleven de dieren die oorlogsjaren. Eerst hangen ze aan luchtballons tussen een zeppelin en kleine jachtvliegtuigen. Samen trekken ze met stromen vluchtelingen weg van het front richting zee. Op zee zien ze hoe schepen getorpedeerd worden en hoe er mijnen in het water drijven. Aan het front beleven ze het leven in de loopgraven; ze zien hoe de medische diensten de gewonden in tenten verzorgen. Ook dieren worden ingeschakeld in de oorlogsmachine. Achter het front proberen de mensen het leven zo normaal als mogelijk te laten verlopen. Na het staakt-het-vuren blijven de littekens achter in het landschap, de gebouwen liggen in puin. En om dat allemaal te herdenken leggen ze een krans met klaprozen, poppies, op de vijver.
De prenten zijn …Lees verder