Boek
Nederlands

Dode letter : een advocatenthriller

Marthe Maeren (auteur)

Dode letter : een advocatenthriller

Frieda Degraeve is een gedreven advocaat. Samen met enkele vrienden is ze een eigen kantoor begonnen aan de Gentse Nederkouter. Ze woont in Knokke, in een oud kusthuis. Op kerstdag 2002 wordt het levenloze lichaam van haar cliënte Leen Verdaele gevonden. Leen blijkt vermoord te zijn en Frieda komt in een draaikolk van gebeurtenissen terecht. De voor de hand liggende verdachte van de moord is Brigi
Titel
Dode letter : een advocatenthriller
Auteur
Marthe Maeren
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2004
250 p.
ISBN
90-223-1826-5

Besprekingen

Vrouwen die thrillers schrijven kun je in Vlaanderen makkelijk op één hand tellen. Marthe Maeren (een pseudoniem) sluit met haar debuut aan bij dit exclusief clubje en promoveert meteen tot het genre van de advocatenthriller. Niet verwonderlijk trouwens, want in haar tweede leven is ze advocaat aan de balie te Gent. Putten vrouwelijke auteurs in het Angelsaksisch taalgebied zich uit in het bedenken van lugubere en bloederige scènes (zo o.a. Mo Hayder, Patricia Cornwell), dan opteren vrouwen in de Lage Landen bij voorkeur voor de iets zachtere en onderhuidse aanpak (Vera Hoorens, Ina Bouman).

Frieda Degraeve, het hoofdpersonage in Dode letter, is de dynamische kracht achter een advocatenbureau aan de Gentse Nederkouter. Wanneer op kerstdag Leen Verdaele, een cliënte, dood in haar woonst wordt aangetroffen, gaan vermoedens eerst uit naar zelfmoord, maar een autopsie wijst uit dat cyankali wel degelijk de doodsoorzaak was.

Naargelang Frieda zich in de zaak verdiept, …Lees verder

Over Marthe Maeren

Marthe Maeren (Knokke, 1958) is een Vlaams advocate en thrillerauteur.

Maeren studeerde rechten en criminologie in Gent en consumentenrecht in Stockholm. Voor haar doctoraat bestudeerde ze de (on)toegankelijkheid van de Belgische rechtbanken. Sinds 1986 is ze advocate aan de balie te Gent; in 1992 werd ze vennoot van een groot advocatenkantoor. Maeren is de eerste legal thrillerauteur in Vlaanderen.

Dode letter (2004) is Maerens debuut als misdaadauteur. In 2006 verscheen Dode hand, haar tweede advocatenthriller. Hierin schetst Maeren een beeld van het Belgische gerecht en de verborgen mechanismen die de werking ervan beïnvloeden. In het voorjaar van 2008 verscheen De erfenis van Himmler, het derde verhaal in de Frieda Degraeve-reeks. In 2010 volgde het vierde verhaal in de reeks: Schedelkraker.

De vijfde misdaadroman van Marthe Maeren, met de titel God is een vrouw, verscheen in oktober 2012. Het is de eerste echte rel…Lees verder op Wikipedia