Boek
Nederlands

Fort Fiktori : oorlogsnovelle

Mark Tijsmans (auteur)

Fort Fiktori : oorlogsnovelle

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
West-Vlaanderen, 1916. Het dorp van de bevriende neven Viktor en Jefke (11, ik-persoon) wordt bezet tijdens door de Duitsers. Viktor heeft moeite met lezen en rekenen, maar is onverschrokken. Als de Duitsers ontdekken dat iemand in het dorp spioneert voor de Engelsen, raakt alles in een stroomversnelling. Verhaal in poëtische korte zinnen. Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
Oorlogsverhalen (jeugd)
Titel
Fort Fiktori : oorlogsnovelle
Auteur
Mark Tijsmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2020
106 p.
ISBN
9789463832137 (hardback)

Besprekingen

West-Vlaanderen, 1916. Viktor en Jefke: neefjes en vrienden voor het leven. Wonen gezamenlijk op een boerderij in België vlakbij de rivier de IJzer. Viktor kan niks met cijfers en letters. Wordt op zijn school voor dom uitgemaakt. De Grote Oorlog is al enige tijd aan de gang. De Duitsers maken de dienst uit in het dorp. De Engelsen verschuilen zich aan de overkant van de rivier. Viktor is vaak ‘s nachts afwezig. Jefke begrijpt dat niet. Opeens ontdekken de Duitsers dat een spion uit het dorp informatie doorgeeft aan de Engelsen. Dan raakt alles in een stroomversnelling. Indringend verhaal waarbij de oorlog voor de jongens een harde realiteit wordt. Geestelijken die samenwerken met de vijand. Viktor en zijn vader die zich openlijk verzetten. De zinnen in dit verhaal zijn niet in alinea’s afgedrukt maar in korte regels, als een soort verhalende dichtvorm. Misschien om daarmee de dyslectie van Viktor zichtbaar te maken. Jefke wordt door de vreselijke gebeurtenissen in sneltreinvaart vol…Lees verder

Over Mark Tijsmans

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Markfan

Mark Irma Albert Tijsmans (Merksem, 5 januari 1969) is een Vlaams televisie- en toneelacteur, zanger, musicalartiest en jeugdauteur.

Tijsmans vergaarde bekendheid in Vlaanderen door hoofdrollen in Het Park, Thuis, en Flikken. Daarnaast speelde hij gastrollen in onder meer De Kotmadam, Heterdaad, W817 (als Marc, pastoor), Lili & Marleen en F.C. De Kampioenen. Ook was hij te zien in enkele films. Hij was te gast in diverse programma's, waaronder veel muziekshows als De Notenclub en Steracteur Sterartiest. Daarnaast was hij vier jaar wrapper op Ketnet en tevens lid en oprichter van de Ketnetband.

Naast zijn werk voor televisie speelde hij in 2000 zijn eerste musicalrol als het titelpersonage in Peter Pan; later volgden Camelot en Romeo en Julia, van Haat tot Liefde, waarmee hij tevens door Nederland toerde. In 2006 won hij een Vlaamse Musicalprijs voor zijn rol al…Lees verder op Wikipedia