Boek
Nederlands

Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven

Mark Schaevers (auteur)
+1
Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven
×
Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven

Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven

Overzicht in woord en beeld van leven en werk van de Joods-Duitse schilder (1904-1944).
Onderwerp
Nussbaum, Felix
Titel
Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven
Auteur
Mark Schaevers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
455 p. : ill.
ISBN
9789023488279 (paperback)

Besprekingen

Wie vangt de Gouden Boekenuil?

Volgt Joost de Vries zichzelf morgenavond in de Brusselse KVS op als laureaat van de Gouden Boekenuil? Mag de jarige Jeroen Brouwers zich kronen met een derde Uil? Of gaan biograaf Mark Schaevers of debutante Niña Weijers met de 25.000 euro lopen?

Jeroen Brouwers,Het hout (Atlas Contact)

Barok ronkend proza

Niet enkel qua vergaarde jubel steekt Jeroen Brouwers met kop en schouders boven zijn collega's uit. Ook de omvang van zijn doortimmerd rijke oeuvre én zijn leeftijd maken hem bijna incontournable voor een derde Gouden Uil. Met grote unanimiteit stortte de verzamelde kritiek vier of vijf sterren uit over zijn kostschoolroman Het hout. De felheid van deze uitmuntend gecomponeerde roman, waarin het sadisme en het seksueel misbruik door de gluiperige kloosterorde onder de mat worden geschoven, zindert lang na. De jury: "Nooit eerder diende zijn barok ronkende proza, dooraderd met onder meer de katholieke retoriek, beter het opzet van een roman."

Laudatio's, lauwerkransen en huldigingen: Brouwers heeft er de laatste weken karrenvrachten van ontvangen. Met de vingers in de neus is hij de meest logische en soevereine winnaar. Maar een aantal elementen zorgt voor obstakels. Gedoodverfde laureaten winnen zelden…Lees verder

Doorbreek het GLAZEN PLAFOND!

Op 30 april wordt de Gouden Boekenuil toegekend, op 11 mei de Libris Literatuurprijs. Nog nooit ging de Gouden Boekenuil naar een vrouw; de Librisprijs slechts twee keer. Er is vandaag een Welle van jonge schrijfsters. Lukt het deze keer wel?

De jury van de Librisprijs 2015 heeft haar rapport aangegrepen om een State of the Union over het boekenvak te maken. De val van boekhandelketen Polare, de 'ontlezing' en de digitalisering worden aan de debetkant gezet; aan de creditkant zorgen meer mediabelangstelling, stabilisering van de boekhandel en een hernieuwde belangstelling voor het papieren boek voor het broodnodige evenwicht, aldus de jury. Misschien omdat een juryrapport toch eigenlijk over de stand van zaken in de literatuur moet gaan eindigt het met het inzicht dat de literaire oogst van 2014 wemelt van de 'jonge vrouwen die alle ramen en deuren opengooien en de wereld onverschrokken tegemoet treden'. De 'literaire toekomst van Nederland'(sic, hoewel ook Vlaamse auteurs naar de prijs meedingen, red.) zal 'vrouwelijk' zijn, meent de jury.

Een opmerkelijke conclusie die opzettelijk afstand neemt van de traditie van de Librisprijs. Want de prijs die dit jaar voor de 22ste keer wordt uitgereikt ging slechts twee ke…Lees verder

Felix Nussbaum (1904-1944) is een lang vergeten en nu herontdekte schilder. Als Duitse jood bracht hij de jaren ‘30 door in ballingschap, meest in Oostende. Daar maakte hij zijn licht bizarre, fantasievolle schilderijen in een geheel eigen, herkenbare stijl, die het midden houdt tussen expressionisme en magisch realisme. Aanvankelijk zijn dat vaak landschappen, maar steeds meer worden het onheilspellende taferelen met een bittere symboliek. Na de oorlog, die hij niet overleefde, verdween zijn werk in de vergetelheid tot het rond 2000 werd herontdekt. Mark Schaevers schrijft een fascinerende biografie over het leven en de herontdekking van deze “zwervende orgelman” die nu als een van de belangrijkste Duitse joodse schilders beschouwd wordt. Het boek is geïllustreerd met foto’s en kleurenafbeeldingen van een deel van zijn schilderijen.

Over Mark Schaevers

CC BY 3.0 - Foto van/door whyilovethisbook

Mark Schaevers (1956) is een Belgisch journalist, auteur en redacteur bij het weekblad Humo.

Levensloop

Schaevers studeerde Germaanse talen van 1974 tot 1978. Hierna heeft hij een jaar als leraar gewerkt en is vervolgens bij de uitgeverij Kritak in Leuven gaan werken.
Hierna trad hij in dienst bij het weekblad Humo als journalist. Bij dit weekblad schreef hij over politiek en literatuur. Ook heeft hij daar een tijdje de rubriek Dwarskijken verzorgd. In 1996 trad hij in dienst van de krant De Standaard, waar hij de literaire bijlage Standaard der Letteren verzorgde.
In 2001 keerde hij terug naar het weekblad Humo, waar hij tussen 2001 en 2004 co-hoofdredacteur was samen met Jörgen Oosterwaal. Ook bewerkte hij het citatenboek Groepsportret van Hugo Claus tot een theaterstuk. Het ging om een monoloog die door Josse De Pauw vertolkt werd. In 2011 stelde hij het boek De wolken: uit de geh…Lees verder op Wikipedia