Boek
Nederlands

De regels van drie

Marjolijn Hof (auteur)
+1
De regels van drie
×
De regels van drie De regels van drie

De regels van drie

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De opa van Twan woont alleen in een klein huisje in IJsland en hij wordt te oud om voor zichzelf te zorgen. Samen met zijn zus en moeder reist Twan naar IJsland om hem te overtuigen mee te komen naar Nederland. Opa heeft echter andere plannen.
Extra onderwerp
verhalen
Titel
De regels van drie
Auteur
Marjolijn Hof
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
120 p.
ISBN
9789045114767 (hardback)

Besprekingen

De regels van drie is een klein verhaal over bijzonder grote levenskwesties. Marjolijn Hof heeft zoals gewoonlijk weinig bombarie of spectaculaire gebeurtenissen nodig. Ze beperkt zich tot een vrij statische, maar bijzonder intimistische schets, die ze met precieze lijnen uittekent.
Twan en zijn tweelingzus, Linde, gaan met hun moeder en oma naar IJsland om hun overgrootvader Kas op te halen. Opi Kas is een stuk in de negentig en is volgens zijn omgeving te oud om alleen te wonen. Maar de oude man heeft zo zijn eigen plannen en maakt het zijn bezoek bepaald niet gemakkelijk. Het huisje van opi Kas is piepklein, zodat de familie elkaar de hele tijd op de lip zit. Door het barre IJslandse weer is ontsnappen geen optie. Tot overmaat van ramp beslissen de vrouwen dat er een meisjeskamer en een jongenskamer komt. Twan moet dus noodgedwongen bij zijn overgrootvader slapen, en dat vindt hij vreselijk.
Marjolijn Hof zet haar personages levensecht neer. Twan, en in mindere mate oo…Lees verder
Twan (ik-figuur) en tweelingzus Linde moeten met hun moeder en oma mee naar IJsland alwaar oma’s oude vader woont. Omdat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen, moet hij mee naar Nederland. Maar daar denkt de oude en eigenzinnige opi Kas heel anders over. Die neemt Twan in vertrouwen door hem zijn ontsnappingplan te vertellen. Zodoende komen Twan en later ook Linde in een loyaliteitsconflict, waarbij ze een lastige keuze moeten maken: verraden of meehelpen? In spaarzame en weloverwogen bewoordingen komen de diverse karakters in dit mooi opgebouwde verhaal direct tot leven. Doordat de kinderen hun opi steeds beter gaan begrijpen, leren ze ook na te denken over de eindigheid van het leven. De onderhuidse en zeer genietbare humor mengt zich vlekkeloos met de tragiek van het moment. Telkens blijft zowel de spanning voelbaar tussen de diverse familieleden, als ook de vraag hoe het zal gaan aflopen. De onderlinge verhoudingen en het dilemma van de keuze tussen vasthouden of loslaten worden …Lees verder

De regels van drie

Marjolijn Hof kennen we vooral van 'Een kleine kans', een boek over Kiek, een meisje dat op een geheel eigen manier omgaat met het feit dat haar papa plots verdwenen is. De schrijfster bewijst hier dat ze een gevoelig onderwerp op een ongelooflijk fijngevoelige manier kan omtoveren in een prachtig verhaal. 'De regels van drie' is ook een verhaal over verlies, dit keer over een opa die stilaan “op” is. Dit boek is wat betreft gevoeligheid enigszins verschillend van 'Een kleine kans'. Het hoofdpersonage staat niet zo dicht bij zijn opa, bijgevolg beleef je alles toch met ietwat meer afstand. Ook in dit boek koos Hof voor een grote dosis humor die altijd subtiel blijft en nooit zijn grenzen voorbijtreedt.
Twan trekt samen met zijn zus, moeder en oma (heel wat vrouwelijk geweld dus) richting Ijsland om er zijn opa te gaan bezoeken. Het bezoek is niet hun enige doel. Ze gaan met een missie: opa ophalen, want hij kan niet meer alleen blijven, hij is namelijk bijna “op”. De opa in kwes…Lees verder

Over Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Hoewel ze al op de basisschool een toneelstuk schreef, werd ze bibliothecaresse. Ze stopte echter in 1996 met dat werk en werd fulltime schrijfster. In 1999 kwam haar eerste boek uit, De bloem van de buurt. Voor het tv-programma Sesamstraat schreef ze verhaaltjes die geïllustreerd werden door Fransje Smit en Mylo Freeman.

In 2006 schreef Marjolijn Hof haar eerste boek voor basisschoolkinderen, Een kleine kans. In 2007 werd dat bekroond met de Gouden Uil jeugdliteratuurprijs, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Griffel. In 2011 is Een kleine kans verfilmd en uitgebracht onder de titel Patatje oorlog. Begin maart 2014 ontving ze voor haar boek De regels van drie de Woutertje Pieterse prijs.

In een kranteninterview onthulde zij dat empathie het sleutelwoord is bij het schrijven van jeugdboeken. Via deze inductieve weg maakt zij cont…Lees verder op Wikipedia