Boek
Nederlands

Ridder Florian maakt vrienden

Marjet Huiberts (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Ridder Florian maakt vrienden
×
Ridder Florian maakt vrienden Ridder Florian maakt vrienden
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Zes verhalen over Ridder Florian, die voor alles en iedereen bang is. Tot hij merkt dat dingen soms heel anders zijn dan ze lijken. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Ridder Florian maakt vrienden
Auteur
Marjet Huiberts
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2011
[52] p. : ill.
ISBN
9789025748371 (hardback)

Besprekingen

Het veelvuldig gelauwerde duo Huiberts-Hopman brengt zes nieuwe verhalen rond hun ontwapenend bange ridderfiguurtje Florian. In Ridder Florian maakt vrienden trekt Florian de wijde wereld in, alwaar hij personages van diverse pluimage ontmoet. Het resulteert in korte, eenvoudige verhaaltjes met een herkenbare opbouw: Florians avonturen beslaan telkens drie dubbele bladzijden, waarbij de illustraties steeds anderhalve pagina in beslag nemen en de tekst op rijm letterlijk tot de marge herleid wordt. Ondanks het op het eerste gezicht eenvoudige rijmschema (gepaard rijm, met sporadisch een enjambement om rijmdwang te vermijden) vallen Huiberts' teksten op door hun speelse, lichtvoetige toon en muzikaliteit, waardoor ze zich perfect lenen om te worden voorgedragen. Het duo focust opnieuw op herkenbare situaties en een scala aan emoties, zoals onzekerheid, angst en vooroordelen omtrent het onbekende. Dergelijke situaties worden op humoristische wijze uitvergroot, steeds met verrassen…Lees verder
Een prentenboek over ridder Florian de Bange, dat qua opzet en uitvoering lijkt op het eerste boek over deze ridder* en onafhankelijk ervan gelezen kan worden. Hij beleeft opnieuw zes avonturen, waarin hij zich weer niet als held gedraagt en achtereenvolgens bang is voor een nette graaf, reus, spook, dure heer, dwerg en de jagende hertog Han. De ontmoetingen krijgen steeds een verrassende wending, waardoor ze niet zo eng zijn als Florian in eerste instantie had gedacht. Door het gebruik van humor, zowel in de tekst als in de illustraties, verdwijnt de spanning. De illustraties beslaan anderhalve pagina; de teksten staan op de resterende halve pagina in een verticale kolom met witte achtergrond. De teksten zijn geschreven in coupletten van vier korte regels in aabb-rijmvorm. Ze zijn prettig om voor te lezen. Niet alle verhalen zijn qua opbouw en inhoud even sterk en soms zelfs wat flauw. De illustraties zijn prachtig en tonen veel actie, maar ook de emoties van de bange en opgeluchte…Lees verder

Ridder Florian maakt vrienden

Ridder Florian de Bange komt bij verschillende andere sprookjesfiguren terecht. Over zijn ontmoeting met elk van deze figuren wordt een kort verhaaltje verteld. Hierdoor merkt Florian dat hij toch niet zo bang is als hij zelf denkt en dat het niet nodig is om zoveel schrik te hebben.
In zes korte verhaaltjes op rijm maken we kennis met ridder Florian. De teksten zijn kort maar ook wel heel krachtig. Zonder in herhaling te vallen merken we in elk verhaaltje dezelfde opbouw. Aanvankelijk is Florian bang, door een onverwacht voorval wordt zijn angst ontkracht en uiteindelijk beleeft hij heel leuke momenten met zijn nieuwe vriend.
De verhaaltjes op rijm lezen meestal zeer vlot, af en toe zit er echter wel iets stroefs in het taalgebruik. De illustraties zijn pareltjes die de tekst zeer goed ondersteunen en de belevenissen van Florian nog eens extra uitvergroten.
Dit is een heel fijn boekje waarbij je volop kan genieten van zowel het verhaal als van de mooie tekeningen.Lees verder

Over Marjet Huiberts

Marjet Huiberts (Sassenheim, 17 april 1960) is een Nederlands schrijfster en tekstdichter.

Biografie

Huiberts werd geboren in Sassenheim en groeide op in Oegstgeest in een groot gezin van negen kinderen. Ze ging naar het Atheneum B in Leiden en bezocht daarna de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam waar ze in 1984 afstudeerde.

Huiberts was na haar studie elf jaar lang werkzaam in het onderwijs. Ze gaf les op een school voor slechthorende leerlingen en leerlingen met spraak- en taalmoeilijkheden. Ook werkte ze als dansconsulent bij het "Steunpunt voor Kunstzinnige Vorming". Daarnaast studeerde zij orthopedagogiek, volgde zang- en pianolessen en bezocht de schrijversvakschool in Amsterdam.

Carrière

Huiberts won in 1998 een wedstrijd voor tekstdichters. Ze ging toen aan de slag als schrijfster en tekstdichter. Ze schreef liedjes voor onder ande…Lees verder op Wikipedia

Suggesties