Boek
Nederlands

Sven en zijn rat en de dief in de nacht

Marit Nicolaysen (auteur), Annette Fienieg (illustrator)
+1
Sven en zijn rat en de dief in de nacht
×
Sven en zijn rat en de dief in de nacht Sven en zijn rat en de dief in de nacht

Sven en zijn rat en de dief in de nacht

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Sven wil met kerst niet op familiebezoek zonder zijn rat, meneer Jansen. Hij smokkelt hem mee en samen slapen ze in de schuur. Dan komt de kerstman op bezoek. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Sven en zijn rat en de dief in de nacht
Auteur
Marit Nicolaysen
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Svein og rotta feirer jul på landet
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2008
160 p. : ill.
ISBN
9789047701101

Besprekingen

In dit boek beleeft het Noorse jongetje Sven al zijn zevende avontuur. Dit keer gaan Sven, zijn rat Meneer Jansen en zijn familie kerst vieren bij tante Gro, die op een boerderij woont met haar vriendin Alice. Hoewel Alice doodsbang is voor ratten, smokkelt Sven zijn rat natuurlijk toch mee. Hij wil met hem in de schuur slapen. Op kerstavond krijgt Sven echter bezoek van een zeer vreemde kerstman. De man is helemaal niet vriendelijk, en Meneer Jansen wordt bedreigd door een kat. Gelukkig gebruikt Sven een slim trucje om de kerstman uit te schakelen, waarbij hij uiteindelijk ook nog hulp krijgt van zijn huisgenoten. Dit vlotte en eenvoudige verhaal bevat erg herkenbare personages. Zo is er een problematisch tienernichtje dat in de knoop zit met zichzelf, en dat Meneer Jansen tot Svens ergernis best wel cool vindt.

Ondertussen zijn er niet alleen boeken maar ook speelfilms over Sven en zijn rat verschenen. Deze zijn vooral erg populair in Noorwegen, maar worden ook geregeld in on…Lees verder
Als Sven met zijn ouders en broertje met de kerst gaat logeren op de boerderij, slaapt hij in de stal; daar ziet niemand dat hij zijn rat heeft meegenomen. Op kerstavond krijgt hij bezoek van een vreemde kerstman. Het verhaal past goed in de aanloop tot kerst. Het is het zevende deel over Sven en zijn rat*. Veel karaktertrekken en beschrijvingen zijn niet nodig omdat de hoofdpersonen al bekend zijn, maar daardoor is het verhaal ook als losstaand boek goed te lezen. De schrijfstijl is vlot, humoristisch en herkenbaar. De korte hoofdstukken zijn in ik-vorm geschreven en worden steeds voorafgegaan door een zwart-wittekening van meneer Jansen met een kerstbal. Daarnaast staan er eenvoudige zwart-wittekeningen die passen bij het verhaal. De veelal korte zinnen, vrij grote lettertype, het gebruik van directe rede en de subtiele grapjes maken het boek geschikt voor lezers vanaf ca. 9 jaar.

Sven en zijn rat en de dief in de nacht

Dit is het zevende boek over Sven, intussen bijna tien jaar, en zijn huis- en lievelingsdier, de rat meneer Janssen. In dit boek moet Sven naar het kerstfeest van de familie bij tante Gro. Maar de vriendin waarmee tante Gro samenwoont, is allergisch voor ratten en ze hebben bovendien een kat. Maar Sven weet het natuurlijk zo te draaien dat hij meneer Janssen toch kan meenemen. De twee dames wonen op een grote boerderij en hij zal met zijn rat in de schuur slapen. Samen met Sven, zijn broertje Magnus en hun ouders logeren er ook hun tante Bella en haar twee puberende tieners. De eerste nacht dringt een als kerstman vermomde dief de schuur binnen. Hij gijzelt de rat maar Alice, de vriendin van tante Gro, is een potige tante, die een bandiet zonder moeite vloeren kan. Zoals in de andere boeken worden Svens gedachten en belevenissen in een volwassen taal weergegeven. Zo is er sprake van: vibraties, positieve energie, consequenties accepteren, gentlemen, biceps ... Positief is de manier wa…Lees verder