Dvd
Nederlands
Een in Amerika wonende jonge Indische vrouw, keert naar Nederland terug om op zoek te gaan naar de waarheid over haar verleden.
Titel
Ver van familie / scen. en regie Marion Bloem naar haar gelijknamige roman
Regisseur
Marion Bloem
Componist
Alex Britti Mirjam Verheem Fons Merkies Patrick Drabe
Acteur
Anneke Grönloh 1942-2018 Terence Schreurs
Taal
Nederlands
Uitgever
Video Film Express, 2009
1 dvd-video + bonus-cd + boekje
Speelduur
143 min.
Aantekening
Taalkeuze: Nederlands, Engels Ondertiteling: Nederlands, Engels Bonus-cd bevat de soundtrack
EAN
8713053012327

Besprekingen

Speelfilmdebuut van Marion Bloem die behalve de regie, ook het scenario schreef op basis van haar gelijknamige roman* uit 1999, produceerde, de casting deed en de liedteksten schreef. Deze 'Indische' familiekroniek over een grote Indische familie in Nederland speelt in de jaren tachtig. Grootmoeder Em (Anneke Grönloh) ligt op sterven en de familie verzamelt zich om haar heen, terwijl kleindochter Barbie (Terence Schreurs) uit de Verenigde Staten in Nederland op zoek gaat naar haar familie. Verder spelen er nog vele bekende (Indische) Nederlanders mee zoals Riem de Wolf, Nada van Nie en Katja Römer-Schuurman. Jann Ruyters (Trouw 23-10-'08): 'Bloem neemt lang de tijd (...) om de lijntjes tussen de vele familieleden uit drie generaties te schetsen, en komt toch niet veel verder dan een warrige oppervlakte. (...) Wat rest is een op zijn best aandoenlijke, al te expliciete, soms knullig geacteerde familiesoap, waar tout acterend Indisch Nederland (...) voor zijn opgetrommeld.' Coen van Zwo…Lees verder

Over Marion Bloem

Marion Bloem (Arnhem, 24 augustus 1952) is een Nederlandse schrijfster en filmmaakster.

Biografie

Bloem werd geboren als tweede dochter van Alexander en Jacqueline Bloem in een gezin van vier kinderen. Haar Nederlands-Indische ouders waren in 1950 uit Indonesië (voormalig Nederlands-Indië) gevlucht. Haar vader was een van de overlevenden van de Junyo Maru. Ze is een jongere zus van de kunstenares Joyce Bloem. Bloem volgde de HBS te Amersfoort en ging in 1971 in Utrecht psychologie studeren. In 1977 studeerde zij af in de klinische psychologie. In 1993 ontving zij de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre.

Op 30 januari 1971 ontmoette ze Ivan Wolffers, met wie ze later trouwde. Ze reisden en schreven samen en kregen in 1973 een zoon, Kaja Wolffers.

Sinds 1972 publiceerde Bloem kinderboeken, waaronder Matabia, over een Indisch meisje in Nederland in de jaren vijftig. Matabia werd bekroond werd met de J…Lees verder op Wikipedia