Boek
Nederlands

De oorlog van het einde van de wereld

Epos over de lotgevallen van een religieuze sekte, die in de binnenlanden van Brazilie͏̈ aan het eind van de 19e eeuw in opstand komt tegen de jonge republiek.
Titel
De oorlog van het einde van de wereld
Auteur
Mario Vargas Llosa
Vertaler
Mariolein Sabarte Belacortu
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La guerra del fin del mundo
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1984
703 p.
ISBN
9029017201 9789029017206

Besprekingen

Aan het eind van de 19e eeuw wordt in Brazilië de republiek uitgeroepen en een begin gemaakt met de modernisering van het land. Een religieuze sekte onder aanvoering van de charismatische profeet Antonio Maciel komt hiertegen in opstand en oefent een grote aantrekkingskracht uit op de arme bevolking van Noord-Oost Brazilië. De elkaar betwistende burgerlijke partijen moeten de handen ineenslaan om het 'gevaar' te bezweren. Regeringstroepen, die met elke expeditie in omvang toenemen, stuiten bij het bestoken van de enclave Canudoe, waar de opstandelingen zich hebben teruggetrokken, op een mysterieus krachtig verzet. Een fictieve reconstructie van de gebeurtenissen, die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Een knap geconstrueerd epos, waarbij de geraffineerde schrijftechnieken uit eerdere romans plaats hebben gemaakt voor een kaleidoscoop van verhalen. Met verklarende woordenlijst. Paperback; kleine druk.

Over Mario Vargas Llosa

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (Arequipa, 28 maart 1936) is een Peruaans schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika. Hij is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2010.

Leven en werk

Vargas Llosa werd geboren in het gezin van Ernesto Vargas Maldonado en Dora Llosa Ureta, die op het ogenblik van zijn geboorte reeds van elkaar waren gescheiden. Hij ontmoet zijn vader voor het eerst op 10-jarige leeftijd. Vader Vargas wilde hem liever naar een militaire academie sturen, maar zoonlief kiest voor een opleiding in de literatuur en rechten aan de Nationale Universiteit van San Marcos van Lima. Tijdens zijn studies ging hij reeds aan de slag als journalist.

Vargas Llosa schrijft maatschappelijk betrokken romans in een vernieuwende stijl. Het leven wordt beschreven als een nooit aflatende strijd om het bestaan. In het werk van de Peruaan spelen vaak gewelddadige figur…Lees verder op Wikipedia