Boek
Nederlands

Aangerand!

Marina Defauw (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 15-jarige Anouk wordt op de terugweg van een concertrepetitie aangerand. Met hulp van haar ouders, vrienden en de muziek krijgt ze langzaam weer wat vertrouwen in het leven. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Muziek, Verkrachting
Titel
Aangerand!
Auteur
Marina Defauw
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2005
143 p.
ISBN
90-59322-51-7

Besprekingen

De 15-jarige Anouk fietst 's nachts na een concertrepetitie naar huis en wordt langs een donkere bosweg aangerand. Een gealarmeerde, oudere buurtbewoonster helpt haar en verwittigt haar ouders. In de daaropvolgende dagen wordt Anouk gekweld door nachtmerries, maar ze weigert concrete hulp van politie en hulpverleners. De oudere buurvrouw en een klasgenoot, een muzikant zoals Anouk zelf, halen haar beetje bij beetje uit haar impasse. Het verhaal werkt naar een apotheose toe, een solospel van Anouk tijdens het jaarlijkse concert. Marina Defauw focust vooral op de gevoelens van Anouk. Ze leeft zich sterk in haar verwarring en schaamte in en beschrijft geloofwaardig de schrik om als gebrandmerkte terug onder de mensen te komen. De helpende nevenfiguren zijn zo geromantiseerd dat ze de realiteit ombuigen naar een zweverig verhaal: een alternatieve oudere dame met een idyllisch Woodstockverhaal en een knappe, zielsverwante klasgenoot met een exotische afkomst en naam. Het feit dat de ouders…Lees verder
De 15-jarige Anouk wordt op de terugweg van een concertrepetitie aangerand. Psychisch verandert ze in een wrak. Met de hulp van ouders, vrienden en met name de muziek krijgt ze langzaam weer vertrouwen in de mensheid en het leven. Een op waarheid gebaseerd verhaal over een aangrijpend onderwerp. Gevoelens van angst, boosheid en het niet begrepen worden door de omgeving zijn de ingrediënten van dit verhaal waarin jammergenoeg de echte emotie niet goed genoeg op de lezer overgebracht wordt. De manier waarop Anouk haar ervaring verwerkt (muziek, indiaanse geesten, een schilderij), zal voor veel lezers niet herkenbaar zijn. Vlot taalgebruik met hier en daar een ouderwets aandoend woord (foedraal, tof). Overzichtelijke bladspiegel. Anouks gedachtes en nachtmerries staan cursief gedrukt. Achter in het boek staan (internet)adressen van Slachtofferhulp in België en Nederland. Verhaal met een goed einde over een emotioneel en actueel onderwerp. Vanaf ca. 14 jaar.

Aangerand

Anouk, een meisje van vijftien, fietst om 11 uur 's avonds na een concertrepetitie en een fuif naar huis. In een niet verlichte straat wordt ze van haar fiets getrokken en aangerand. Ze wordt vrij snel gevonden en opgevangen door een vrouw die in de buurt woont. Het boek verhaalt het moeizame proces van het meisje om weer de draad van het leven op te nemen. Haar ouders, de vrouw die haar gevonden heeft, haar muziekleraar en een Japanse klasgenoot proberen haar elk op hun eigen manier te helpen. Samen met de muziek lukt het hen om haar opnieuw zin in het leven te geven. Het boek is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en komt ook heel realistisch over. Het is vlot geschreven en sluit goed aan bij de leefwereld van jongeren. De angst, onzekerheid, weerstand, verdriet ... worden heel goed weergegeven. De karakters en de sterke en zwakke kanten van de verschillende personen die Anouk omringen, komen duidelijk tot uiting. Ieder probeert op zijn eigen manier te helpen en alle pogingen same…Lees verder

Over Marina Defauw

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Marina Defauw (Diksmuide, 22 september 1963) is een Vlaamse jeugdboekenschrijfster.

Defauw is lerares wiskunde/economie. Ze combineert het schrijversbestaan met haar job als lerares. Samen met haar man en dochter woont ze in Bovekerke, een dorpje in het hart van West-Vlaanderen.

Bibliografie

 • 2005: De C-brieven (Abimo)
 • 2005: Aangerand! (Abimo)
 • 2008: Othello Onbekend (Abimo)
 • 2010: Eerlijke economie (Abimo)
 • 2013: Panfluit met gouden noten (Kramat)
 • 2013: Kevervuur, Junior Monsterboek II (Kramat)
 • 2014: De vloek van het vermiste oog, Junior Monsterboek III (Kramat)
 • 2015: Duivelwind, Junior Monsterboek IV (Kramat)
 • 2016: Het magische rad, Junior Monsterboek V (Kramat)
 • 2017: Alle dagen donker (Uitgeverij De Vries-Brouwers)
 • 2017: De Zilvervos, Junior Monsterboek 66…Lees verder op Wikipedia