Boek
Nederlands

Kaatje de kip heeft de hik!

Marieke Van Hooff (auteur), Izabel Angerer (illustrator)
+1
Kaatje de kip heeft de hik!
×
Kaatje de kip heeft de hik! Kaatje de kip heeft de hik!
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Kaatje de Kip heeft de hik. Door haar adem in te houden, op haar kop te staan of water te drinken, probeert Kaatje van de hik af te komen. Hardkartonnen prentenboek met potlood- en ecoline-illustraties in kleur. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Hikken, Kippen
Titel
Kaatje de kip heeft de hik!
Auteur
Marieke Van Hooff
Illustrator
Izabel Angerer
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2008
[16] p. : ill.
ISBN
9789058384959

Besprekingen

Kaatje de kip heeft de hik. Ze wordt er sip van en doet alles om ervan af te geraken. Ze houdt haar adem in en gaat op haar kop staan. Een slokje water helpt ook al niet. Gelukkig geeft iemand haar een doosje. Kaatje doet het open, en er floept een duveltje uit. Ze springt in de lucht van het schrikken en... ze is van haar hik verlost!

De Oostenrijkse Izabel Angerer tekende een expressieve kip in kleurpotlood. De achtergronden zijn sober, een vage zandkleurige grond volstaat bv. voor de kaft. Het kippetje voelt zich op de meeste prenten helemaal niet lekker: ze houdt haar adem in en lijkt opgeblazen, ze gaat op haar kop staan met rollende ogen... De lieve zinnetjes van Marieke van Hooff doen je met Kaatje meevoelen. De eenvoudige tekst is ritmisch en melodieus, en dus leuk om voor te lezen. Door de simpele woordkeuze en de duidelijke, grote letters kan een eerste lezer ook al eens proberen.

De 'Kaatje de kip'-boeken (het andere boekje heet Kaatje de kip heeft honger!…Lees verder
Kaatje de Kip heeft de hik. Door haar adem in te houden, op haar kop te staan, een slokje water te nemen of door plotselinge schrik probeert Kaatje van de hik af te komen. Klein, vierkant hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken. Met kleurpotlood is de kip op een gele ondergrond getekend. De tekst staat in zwarte en rode letters met schreef, die verschillend van grootte zijn. Het verhaal loopt door tot op de achterkant van het boekje. Veel uitroepen als Mmmm, Pfffff, Snik, Ai, Oei en Boe en een enkele kromlopende zin, zoals 'Doe Kaatje gewoon schrikken'. Een mager verhaaltje om peuters van de hik af te helpen. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Kaatje de Kip heeft de hik

Kaatje de kip kijkt sip. Ze heeft de hik. Ze houdt haar adem in. Ze staat op haar kop. Ze drinkt een slokje water. Niets helpt. Misschien moet ze effe schrikken? En ja, Kaatje is ervan af, van die hik. Een handig kartonboekje met mooie illustraties, die expressief door het verhaaltje tuimelen. Een verhaaltje met één personage en een minimum aan tekst. Kaatje is een sympathiek afgebeeld figuurtje, maar de tekst laat zich niet zo vlot voorlezen. Er werd gepoogd te spelen met klanken, rijm en geluiden, maar er is bij het voorlezen moeilijk ritme in te krijgen.