Boek
Frans

Trois femmes puissantes : roman

Marie Ndiaye (auteur)

Trois femmes puissantes : roman

In de reeks:
Nrf
Drie Senegalese vrouwen proberen zich staande te houden in heel verschillende maar moeilijke omstandigheden.
Titel
Trois femmes puissantes : roman
Auteur
Marie Ndiaye
Taal
Frans
Editie
1
Uitgever
[Paris]: Gallimard, 2009
316 p.
ISBN
9782070786541 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Dit boek heeft de Prix Goncourt 2009 gewonnen, de belangrijkste literaire prijs in Frankrijk. De roman bestaat uit drie afdelingen, onderling op subtiele en ingenieuze wijze verbonden: het verhaal van drie vrouwen, een Franse en twee Afrikaanse, die elk op hun eigen wijze geconfronteerd worden met bedrog, geweld, eenzaamheid en wanhoop. De eerste vrouw, Norah, wordt door een despotische vader zowat gedwongen fouten uit zijn eigen leven te herstellen. Het tweede verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de echtgenoot van een Senegalese vrouw, Fanta, die door haar man veroordeeld is tot een leven dat ze helemaal niet wil. De derde vrouw, Khady Demba, behoort tot de kansloze vluchtelingen met wie het slecht afloopt. Sterk beeldend proza van deze Senegalese schrijfster (1967) die al een tiental romans op haar naam heeft en op overtuigende wijze de lezer drie aangrijpende personages voorschotelt. Paperback; normale druk.

Over Marie Ndiaye

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

Marie NDiaye (Pithiviers, 4 juni 1967) is een Franse schrijfster van deels Senegalese komaf.

Levensloop

Geboren ten zuiden van Parijs in een gezin bestaande uit een Franse moeder en een Senegalese vader, bracht zij samen met haar moeder en oudere broer Pap NDiaye (een geschiedkundige alsmede deskundige van de problematiek van donkere mensen) haar jeugd door in de buitenwijken van de Franse hoofdstad. Na reeds op haar twaalfde met schrijven te zijn begonnen, kwam haar eerste roman - Quant au riche avenir - op haar achttiende uit. Een aangevangen studie zette ze algauw aan de kant om zich volledig te kunnen toeleggen op het schrijverschap. Tussen 1985 en 2011 verschenen er van haar hand meer dan twintig werken (bestaande uit romans, novellen, toneelstukken, korte verhalen en kinderboeken).

In 2001 won Ndiaye met haar roman Rosie Carpe de Prix Femina. In 2009 kreeg zij voor Trois femmes puissantes (vert…Lees verder op Wikipedia