Boek
Nederlands

Levenshonger : roman

Marie Kessels (auteur)
+1
Levenshonger : roman
×
Levenshonger : roman Levenshonger : roman

Levenshonger : roman

Genre:
Elzbieta (23) is een Poolse arbeidsmigrant die aan de lopende band staat in een vleesfabriek maar ondanks dit zware leven heeft ze levenshonger en zoekt ze haar plaats in de wereld.
Onderwerp
Ontheemden, Identiteit
Titel
Levenshonger : roman
Auteur
Marie Kessels
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
267 p.
ISBN
9789403123615 (paperback)

Besprekingen

Bloed, mest, ingewanden

Levenshonger is een indringend portret van een vrouw aan de rand van ons blikveld. Niemand in deze roman leidt een comfortabel leven.

Al vanaf haar debuut Boa dertig jaar geleden ben ik een bewonderaar van het werk van Marie Kessels. Meesterlijk waren De god met de gouden ballen (1995) en V eldheer Banner (2018), een verpletterende liefdesroman. Kessels' personages zijn altijd onaangepast en leven aan de rafelrand van de maatschappij: een blinde alleenstaande vrouw, een parkinsonpatiënt, een onzichtbare loketbediende. Juist mensen die niet gezien worden en nauwelijks aan het woord komen in deze maatschappij laat zij in haar romans de wereld observeren. Kessels verdient in mijn ogen de P.C. Hooftprijs of de Constantijn Huygens-prijs, want haar stijl is ook nog eens uniek en verfijnd.

In haar elfde boek Levenshonger - wat een krachtige titel! - is de 23-jarige Elzbieta aan het woord, een Poolse arbeidskracht in de Nederlandse vleesverwerkingsfabriek PerfektKost. Kessels licht haar uit de vele Polen die het vuile werk in West-Europa opknappen en maakt haar uniek, niet een stofje in de massa. Romans zijn …Lees verder

Overleven in de drek

Marie Kessels vangt perfect de tijdgeest in haar nieuwe roman over een vleesverwerkingsbedrijf. Niet voor het eerst kiest ze duidelijk de kant van het kwetsbare individu.

Eens in de zoveel tijd duiken er nieuwe beelden op. We kennen ze allemaal. Of niet, misschien ben je iemand die snel wegzapt, omdat je net aan een ham-kaastosti zit, vanavond gaat barbecueën of gewoon niet geconfronteerd wilt worden met nóg meer ellende in de wereld. Gegil, bloed, stuiptrekkingen. Varkens die in no time verwerkt worden tot de keurige filetlapjes die vandaag in de aanbieding zijn.

Vleesverwerking, net een onderwerp voor Marie Kessels (1954), die in haar romans vaak het cerebrale van haar personages tegenover het zintuiglijke zet. In Ruw (2009) gebruikt een blinde vrouw haar tast om de weg te vinden. De fotografe in Brullen (2015) verdraagt geen lawaai. Veldheer Banner (2018) gaat over een intellectueel die door de ziekte van Parkinson met zijn lichaam geconfronteerd wordt.

In Kessels nieuwste, Levenshonger, werkt de intelligente Poolse Elzbieta bij het Nederlandse vleesverwerkingsbedrijf PerfektKost, waar zij aan de lopende band varkens uit…Lees verder

Dit elfde boek van Marie Kessels (1954) is een kunstwerk. Het vertelt het verhaal van de Poolse arbeidsmigrant Elzbieta (23), de mensen om haar heen, het werken in een vleesfabriek. De roman geeft gezicht aan wie aan de lopende band een hard bestaan verduren. Hun leven is overleven, maar zelfs daar in de provinciale vleesfabriek is levenshonger te vinden. Het taalgebruik van Kessels is meeslepend, mooi en raak. De werkelijkheid die ze beschrijft is tegelijk rauw en geestig. Van de schrijver zelf is - behalve haar baan bij de stationskiosk van Den Bosch - weinig bekend, omdat ze niet in de openbaarheid treedt. Hoe stil zijzelf ook op de achtergrond blijft, des te krachtiger is de stem die ze geeft aan ongehoorden. Een prachtig geschreven, uiterst krachtige sociale roman, die een breed, belezen en sociaal bewogen publiek zal aanspreken. Fenomenale, sociaal bewogen roman.

Levenslust en opstandigheid in de koude fabriekshal

Levenshonger van de geweldige, verbeeldingsvolle Marie Kessels draait om menselijkheid voor mens én dier.

Bijna was het op de stapel blijven liggen, en bijna ook had ik het weer weggelegd, maar toen Marie Kessels' Levenshonger me te pakken had, liet het me ook niet meer los. Dat dat even duurde lag, bij nadere lezing, aan mij én aan mijn vooroordelen. Levenshonger vertelt het verhaal van de jonge Poolse Elzbieta die in Nederland in de vleesindustrie werkt en wordt ontslagen. Een boek dus over misstanden en onrecht: geschreven door een keurige vrouw op leeftijd; nou, dan weet je het wel. Niet dus. Ik wist niets.

Levenshonger (Kessels elfde roman) is veel, maar zeker geen politiek correct sociaalrealisme. Daarvoor is Kessels stijl te frivool en te subtiel, Elzbieta te dartel en brutaal, en de roman te eigenzinnig. En wie nieuwsgierig naar de schrijver ervan op zoek gaat, vangt bot. Kessels geeft geen interviews. Zijn Elzbieta en de mensen om haar heen producten van Kessels (geweldige) verbeelding? Of heeft ze, ooit, zelf een paar maanden op harde overschoenen en met haarnet…Lees verder

Over Marie Kessels

Marie Kessels (Nederweert, 11 december 1954) is een Nederlandse schrijfster van poëzie en proza. Zij debuteerde in 1988 met gedichten in het tijdschrift Raster.

Werken

De romans van Marie Kessels zijn gepubliceerd bij uitgeverij De Bezige Bij te Amsterdam.

 • 1991 Boa
 • 1993 Een sierlijke duik
 • 1995 De god met gouden ballen
 • 1998 Ongemakkelijke portretten
 • 2002 Het nietigste
 • 2005 Niet vervloekt
 • 2009 Ruw
 • 2012 Het Lichtatelier
 • 2015 Brullen
 • 2018 Veldheer Banner

Prijzen

 • 1992 Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs
 • 1993 Charlotte Köhler Stipendium
 • 1999 Multatuliprijs
 • 2001 Anna Bijns Prijs
 • 2009 Ferdinand Bordewijk Prijs

Nominaties