Boek
Nederlands
Uit de ontmoeting van een Zweedse intellectuele met een Chileense vluchtelinge groeit een diepe vriendschap.
Titel
Inge en Mira
Auteur
Marianne Fredriksson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Flyttfaglar
Uitgever
Breda: De Geus, 2000
251 p.
ISBN
90-5226-870-3

Besprekingen

Inge is een Zweedse gescheiden vrouw met twee volwassen dochters. In een tuincentrum ontmoet ze Mira, een Chileense, ook gescheiden, met twee zonen. Ze raken met elkaar aan de praat en over de planten heen groeit een diepe vriendschap. Door hun oprechte belangstelling voor elkaar komt beetje bij beetje hun verleden naar boven. Voor Inge heeft dat te maken met haar mislukte huwelijk, en wat er van haar ex-man is geworden. Voor Mira ligt het verleden in Chili, vanwaar ze is moeten vluchten voor de dictatuur onder Pinochet. Haar dochter is nog steeds vermist, haar oudste zoon is neergeschoten door de militairen. De gruwelen van toen heeft ze jarenlang verdrongen, maar de hechte relatie met Inge dwingt haar om opnieuw het verleden onder ogen te zien. Met de hulp van Inge komt ze in contact met organisaties die vermisten in Chili trachten op te sporen, en zo komt ook het lot van Mira's dochter naar boven.

Zoals gewoonlijk zijn de meeste belangrijke figuren in het verhaal vrouwen. Ma…Lees verder
In deze roman beschrijft de succesvolle Zweedse schrijfster (1927) twee vrouwen van achter in de 40. Uit de toevallige ontmoeting tussen de intellectuele Zweedse Inge en de praktisch ingestelde Chileense vluchtelinge Mira, die dagelijks contact heeft met haar God, groeit vriendschap en een diepe existentiële verbondenheid. Het idee voor het boek, dat in het Zweeds veel treffender 'Trekvogels' heet, ontstond n.a.v. Fredrikssons ontmoeting met de Chileense Luisa, waarover zij in de bundel 'Als vrouwen wijs waren' verslag doet. De vrouwen vertellen hun verhalen aan elkaar en de wreedheden van Pinochet vermengen zich met het verraad van Inge's ex Jan en de levens van hun kinderen. Achter de beschadigingen van Inge en Mira gaat echter een intense kracht tot overleven en levensvreugde schuil. Zoals 'Anna, Hanna en Johanna', 'Simon' en 'Volgens Maria Magdalena', zal ook dit boek zijn weg vinden naar de Nederlandse lezer. T.o.v. Fredrikssons overig werk heeft deze roman weinig diepgang. De vl…Lees verder

Over Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson (Göteborg, 28 maart 1927 – Österskär, 11 februari 2007) was een Zweeds schrijfster en journaliste.

Ze groeide op in Göteborg als dochter van een scheepsbouwer. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen. Na haar studie ging zij werken bij de plaatselijke krant, Göteborgstidningen.

Getrouwd met een zeeman koos Fredriksson er niet voor om haar bezigheden te beperken tot het opvoeden van haar kinderen, maar ze wilde het moederschap combineren met een carrière in de journalistiek. Eerst werkte ze in Göteborg als journalist. Na haar verhuizing naar Stockholm werkte ze als hoofdredacteur van een aantal tijdschriften: Allt i Hemmet (Over wonen), Vi Föräldrar (Ouders van nu) en Allt om mat (Over eten en drinken). Van 1974 tot 1989 werkte ze als redactiechef voor de krant Svenska Dagbladet.

Op haar tweeënveertigste raakte Fredriksson in een diepe depressie. Twee jaar psychoanalyse hielpen haar…Lees verder op Wikipedia