Boek
Nederlands

Mik en Rik

Maria Van Eeden (auteur), Jan Van der Voo (illustrator)
Mik en Rik gaan logeren bij oom Pim. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Mik en Rik / Maria van Eeden ; met tek. van Jan van der Voo
Auteur
Maria Van Eeden
Illustrator
Jan Van der Voo
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2003
[20] p. : ill.
ISBN
90-276-4947-2

Besprekingen

Wie enigszins vertrouwd is met de materialen die uitgeverij Zwijsen op het gebied van voorbereidend en aanvankelijk leesonderwijs op de markt brengt, weet dat hun leesboeken, spelletjes, werkboeken enz. deel uitmaken van een samenhangend geheel. Het vaste ankerpunt is de methode 'Veilig leren lezen'. Daarmee is niet gezegd dat de verschillende producten ook niet zelfstandig thuis te gebruiken zijn. Zoals bv. de 'maan roos vis'-leesboekjes. Bestemd voor kinderen die aan de poort van het leren lezen staan en voor kinderen die er net mee begonnen zijn.

De boekjes Speel je met me mee? en Wie is wie? richten zich op het voorbereidend stadium. De begeleiding door een volwassene is op zijn minst noodzakelijk om het verhaal voor te lezen waarmee elk boekje begint. Daarna volgen er allerlei opdrachten die aan het verhaal gerelateerd zijn: zoekplaatjes, spelletjes, kennismaking met letters, verhaaltjes bedenken. Het element herhaling speelt een belangrijke rol. De kinderen …Lees verder
Eerste leesboekje uit de "maan roos vis"-serie. Het boekje begint met een voorleesverhaal (door ouders of begeleiders voor te lezen), waarin verteld wordt dat de tweeling Mik en Rik gaat logeren bij oom Pim, die een grote tuin met vijver heeft en allerlei dieren. Vervolgens komen deze elementen terug in de korte (picto)verhaaltjes en doe-pagina's, die de kinderen zelf kunnen bekijken en lezen. De gekleurde illustraties en de woorden/stukjes tekst vormen per pagina een afgerond geheel en zijn speels van opmaak. De eenlettergrepige woorden zijn gedrukt in een schreefloos lettertype. Er worden geen hoofdletters of interpunctie gebruikt. Achterin het boekje staat informatie voor de ouders. Harde gekleurde kaft met serie-aanduiding en een illustratie van de tweeling. Een degelijk opgezet en bruikbaar vierkant boekje dat al gelezen kan worden na ca. een week leesonderwijs.