Boek
Nederlands

Het duivelskind : foute ouders en falende jeugdzorg

Maria Genova (auteur), Angel Van der Vecht (auteur)

Het duivelskind : foute ouders en falende jeugdzorg

Genre:
Angels ouders denken dat hun dochter een duivelskind is en willen haar ‘genezen’ via seksueel misbruik en mishandeling. De school schakelt Jeugdzorg in, maar de vernederingen gaan onverminderd door. Wanneer het misbruik aan het licht dreigt te komen, besluit Angels vader haar te dwingen tot zelfmoord.
Titel
Het duivelskind : foute ouders en falende jeugdzorg
Auteur
Maria Genova Angel Van der Vecht
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
[Meppel]: Just Publishers, 2013
225 p.
ISBN
9789089752390 (paperback)

Besprekingen

Het duivelskind vertelt het waargebeurde en schokkende levensverhaal van Angel van der Vecht, mede opgetekend door journaliste Maria Genova. Het gaat over foute ouders en falende jeugdzorg: ouders die hun kinderen misbruiken en de jeugdzorg die daar slecht of niet op reageren. Uiteraard is dit enkel het verhaal van Angel zelf. Haar ouders zagen haar als een echt kind van de duivel, vandaar de titel van het boek. Ze wordt misbruikt door haar ouders omdat die haar willen genezen van de duivel in haar. Het misbruik en de mishandelingen worden erger, maar de jeugdzorg grijpt niet in. Het gaat zover dat Angel zelf denkt dat ze slecht is, omdat ze vertrouwen heeft in haar ouders en ook omdat het misbruik verder gaat als er opvang komt of er een maatschappelijk werkster wordt ingeschakeld.
Als bijlage bij het boek zijn er enkele uittreksels uit processen-verbaal van deze zaak opgenomen, die het waargebeurde van het verhaal nog even fijn in de verf zetten. Ook de reden waarom dit …Lees verder
´Jij vertelde me elke dag hoe slecht ik was, het duivelskind, het misbaksel. De titel vader is een eer die je niet verdient. Jij bent voor mij de man die me geestelijk en lichamelijk mishandelde`. Deze woorden uit het dagboek van Angel van der Vecht grijpen journaliste Maria Genova zo aan dat ze samen met Angel besluit het levensverhaal van Angel op te tekenen. De ouders van Angel geloven dat ze een duivelskind is, dat 'genezen' moet worden door haar te mishandelen en misbruiken. Angel heeft lang blind vertrouwen in haar ouders en beschouwt zichzelf als slecht en gaat ervan uit dat niemand haar wil helpen. Ondanks de komst van een gezinsvoogd en een tijdelijk verblijf in een opvangvoorziening blijft het misbruik voortduren. Het schokkende levensverhaal bevat heftige passages over het seksueel misbruik door haar vader én vanaf haar veertiende ook door haar moeder en beschrijft haar voortdurende angst die tot een zelfmoordpoging leidt. Het valt op hoe ze ondanks het misbruik haar moeder…Lees verder

Over Maria Genova

Maria Genova (Bulgaars: Мария Генова) (Plovdiv, 12 januari 1973) is een journaliste en schrijfster. Ze is opgegroeid in Plovdiv, Bulgarije, en heeft daar haar gymnasiumdiploma gehaald. Op haar negentiende verhuisde ze na een huwelijk met een Nederlander mee naar Nederland. Genova studeerde af in 1997 aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Genova is schrijver van de boeken over het leven onder communistische (Marxist-leninistische) dictatuur en na de val van het Oostblok, vrouwenhandel in Nederland, kindermishandeling en falende jeugdzorg, identiteitsfraude, sexting en zelfdoding. Daarnaast heeft ze als journalist bij diverse media gewerkt en gepubliceerd over maatschappelijke misstanden.

Voor haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' ontving ze de "De Looier Debutanten Prijs" in 2007.

Over 2015 ontving ze de You Go Girl award.

Bibliografie

Externe links