Boek
Nederlands

Junkfood

Margaret Clark (auteur)
In de reeks:
Top
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Tijdens een milieu-schoolkamp op een eilandje voor de Australische kust is het de leerlingen verboden junkfood te eten. Op inventieve wijze weten ze deze lekkernijen het kamp binnen te smokkelen, maar niet iedereen is het daarmee eens.
Onderwerp
Schoolleven, Voeding
Titel
Junkfood
Auteur
Margaret Clark
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The big chocolate bar
Uitgever
Averbode: Averbode, 2000
126 p.
ISBN
90-317-1545-X

Besprekingen

De kernachtige titel klinkt veelbelovend en vele pagina's later ben je overtuigd: dit is niet alleen een verhaal over snoep, maar ook een verhaal om van te snoepen, een heerlijk humoristisch verhaal.

De eerstejaars van een middelbare school in een fabriekswijk zijn proefkonijnen in een gezondheidsproject. Ze mogen twee weken op bosklas, er geldt echter een streng verbod op junkfood. Wanneer het protest wat bekoeld is, komt Spoonhead, de ikfiguur die hier kans ziet om het tot held te brengen, met een plan. Ze zullen vooraf snoep naar het postkantoor van hun kampplaats opsturen. Een tweede lading zullen ze door een broer laten leveren en een derde wordt door de niets vermoedende ouders op de bezoekdag binnengesmokkeld. Er wordt een Chocolade en Cola Comité (het CCC) gesticht, waarin zowel brein als spierkracht en lef vertegenwoordigd zijn. Onnodig te zeggen dat niet alles loopt zoals gepland.
Het zou de pret bederven als ik verklap in welke knotsgekke en hachelijke situaties…Lees verder
Tijdens een milieu-schoolkamp naar een eilandje voor de Australische kust is het de leerlingen verboden junkfood te consumeren: geen cola, chips, chocolade dus! Dit ontketent een ware revolutie, waarbij de leerlingen op inventieve wijze kans zien dergelijk ongezond eten en drinken het kamp in te smokkelen. Hilarisch verhaal, waarin de onderlinge hardheden tussen middelbare scholieren hier en daar wel erg doorschieten en de humor ver te zoeken is De buitenlandse setting (het verhaal speelt in Australië) en de vertaling maken het voor Nederlandse lezers moeilijk toegankelijk. Voeg daarbij de bij herhaling gebruikte termen kids (medeleerlingen), stuff (spullen) en mega voor veel bijvoeglijke naamwoorden. Met een onsmakelijk ogende omslagillustratie waarop de rode snoepjes eerder op bloed dan op lekkernijen lijken!