Boek Nederlands

Foon

Marente De Moor (auteur)

Foon

Marente De Moor (auteur)
Genre:
Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets meteorologisch, zeggen ze tegen elkaar om zichzelf gerust te stellen. Of wellicht zijn het aardplaten die over elkaar schuiven en zo hun onheilspellende geluid voortbrengen.
In Foon is de duistere klank van de natuur, waarvoor Nadja en Lev geen afdoende verklaring hebben, nooit ver weg. De eens zo ide
Titel
Foon
Auteur
Marente De Moor
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
319 p.
ISBN
9789021412009 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Niet bang voor een berin

In haar nieuwe roman maakt Marente de Moor de lezer tot een indringer in het hoofd van een eigenaardige Russin. Een staaltje grote vertelkunst.

Op haar 18de stapte Marente de Moor (1972) in Amersfoort op de trein naar Moskou, om vandaar door te reizen naar Sint-Petersburg, waar ze jaren zou wonen en werken. Al heeft ze sindsdien veel meer gereisd, en was de afgelopen jaren Zuid-Limburg haar standplaats, voor het leven en werk van de slavist, journalist en auteur De Moor is die eerste grote treinreis het vertrekpunt geweest. Weg uit de bekende omgeving, naar een plek waar aloude mythen en ook beren gewoon door het soms ijzig koude dagelijks leven stappen.

Bevrijd uit de klem van de kakelende Randstad, met zijn aandacht slurpende sociale media en dito verplichtingen. In de romans, columns en verhalen die De Moor schreef vanaf haar debuut Petersburgse vertellingen (1999), trekt ze bij voorkeur grenzen over en duikt ze de geschiedenis in, om pas daar, in de afgelegen natuur of een lang vergleden tijdvak, de geschikte locatie voor haar verhalen te vinden. Waar individuen zich nog kunnen ontplooien, of zoals de schermmees…Lees verder

Van zoöloog tot dier

Marente de Moor duikt in een Russisch bos, in het leven tussen mens en dier.

Marente de Moor (1972) is niet bepaald een schrijfster van heldere boodschappen, klare lijnen, stevige verhalen. Eerder kun je haar werk esthetisch, poëtisch, impressionistisch noemen. In haar roman 'De Nederlandse maagd' bijvoorbeeld, uit 2010, probeerde ze de ambiguïteit van het vooroorlogs klimaat weer te geven, maar het boek moest het vooral hebben van stemmingsbeelden, mooie regels, pakkende observaties. Niettemin kreeg ze er de AKO-literatuurprijs voor.

Ook het zojuist verschenen 'Foon' is zo'n ongewone en raadselachtige roman. Het is fraai geschreven, de Moor weet prachtig sferen op te roepen, het zit vol sprookjesachtige en magische gebeurtenissen maar waar het boek eigenlijk naartoe wil is niet erg duidelijk, de schrijfster laat het aan de lezer over om de thematiek in te vullen.

'Foon' speelt zich af in het westen van Rusland, in een verlaten dorpje in het bos. Twee verdoolde zoölogen leven in primitieve omstandigheden in de buurt van hun voor…Lees verder