Boek
Nederlands

Ik moet dit doen

Maren Stoffels (auteur)
+1
Ik moet dit doen
×
Ik moet dit doen Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Simon moet van zijn ouders naar een kamp om te leren zijn dwanggedachten los te laten. Hij vindt het maar niets en houdt zich zoveel mogelijk afzijdig van de groep. Toch begint hij Jasmin, een meisje met smetvrees, steeds aardiger te vinden. Durft hij haar te gaan zoeken als ze wegloopt? Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Ik moet dit doen
Auteur
Maren Stoffels
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2020
163 p.
ISBN
9789025878979 (hardback)

Besprekingen

Simon heeft sinds de dood van zijn oma een dwangstoornis. Zijn ouders sturen hem naar een dwangkamp in de hoop dat hij leert om niet telkens alles te controleren. Simon vindt het maar niets en houdt zich zoveel mogelijk afzijdig van de andere jongeren. Zij hebben last van allerlei dwangstoornissen als perfectiedwang of 'elastiekdwang' (alles nog eens achterstevoren over doen). Toch begint Simon Jasmin, een meisje met smetvrees, steeds aardiger te vinden. Als zij wegloopt, zet hij zijn angst opzij en zet hij alles op alles om haar te vinden. Het verhaal wordt afwisselend vanuit Simon en Jasmin verteld, waardoor de lezer goed inzicht in hun dwanggedachten krijgt. Die zijn invoelbaar en toegankelijk beschreven. Wel steunt het verhaal iets te veel op die insteek en wordt het nergens echt spannend. Dat Simon zichzelf overwint, is even voorspelbaar als hoopvol, maar de vraag is wel hoe realistisch dat is. Vanaf ca. 12 jaar.

Ik moet dit doen

Centraal in dit boek staan Simon en Jasmin. Ze leren elkaar kennen tijdens een kamp voor jongeren met een stoornis. Simon heeft een dwangstoornis. Hij is voortdurend aan het tellen, goede dingen aan het opnoemen en ontwijkt bepaalde getallen. Hij wil helemaal niet op kamp, maar wordt gedwongen door z'n ouders. Jasmin heeft smetvrees. Ze heeft een koffer bij met plastic zakken. Hiermee wil ze de zetel in de bus en ook haar bed beschermen. Voor beide tieners is het een enorme opgave om op kamp te gaan. Simon slaapt bij Omar op de kamer. Hij is heel perfectionistisch en komt daardoor steeds te laat. Jasmin slaapt bij Rosa op de kamer. Zij heeft emetofobie, angst voor overgeven. Daardoor eet ze geen vers eten. Ze is bang dat het eten over datum is en eet vooral chips. Daarnaast zijn er de meisjes Lily, die alles moet controleren, en Tamara, die dezelfde terugweg moet nemen als de heenweg. Het lijkt of ze aan een elastiek hangt. Danny en Inge begeleiden deze jongeren. Ze confronteren de…Lees verder

Over Maren Stoffels

Maren Inne Stoffels (Amsterdam, 13 januari 1988) is een Nederlandse schrijfster.

Biografie

Ze begon op haar 15e met schrijven van haar gepubliceerde boeken. en in 2006 behaalde Stoffels haar mavodiploma.

Doorbraak en daarna

Op haar 15e besloot Stoffels haar verhalen te sturen naar Uitgeverij Leopold, waar men wel enthousiast was, maar men vond haar nog te jong. Twee jaar later verscheen haar eerste boek, Dreadlocks & Lippenstift, waarmee ze op 17 april 2005 in Utrecht de Prijs van de Jonge Jury en de Debuutprijs won. Na dit debuut volgden Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup, die samen met Dreadlocks & Lippenstift een trilogie vormen over het leven van hoofdpersonage Sofie. Tussen het uitbrengen van Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup zitten niet meer dan vier maanden.

Marens volgende boek, …Lees verder op Wikipedia