Boek
Nederlands
Een laat-19e-eeuwse medicijnenstudent verruilt het platteland voor Parijs. Hij wordt er verliefd en raakt verwikkeld in een raadselachtige moordzaak.
Onderwerp
Parijs ; 19de eeuw
Titel
Aurore
Auteur
Marco Kamphuis
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2014
159 p.
ISBN
9789028425996 (paperback)

Besprekingen

Dit is de achtste roman van Marco Kamphuis (1966). Een laat-19e-eeuwse medicijnenstudent verruilt het platteland voor Parijs. Hij wordt er verliefd en raakt verwikkeld in een raadselachtige moordzaak. Kamphuis weet van deze ogenschijnlijke eenvoudige plot een meervoudig gelaagde roman te maken, waarin alles met alles samenhangt. Aanvankelijk doet het realisme sterk denken aan Flauberts 'Madame Bovary', maar al snel blijkt dit ook een ideeënroman, een ontgroeiïngsroman (coming of age) en een thriller te zijn. Deze genreverwarring is ook de zwakke plek van het boek, zeker wanneer de sterke inzet naar het einde toe overwoekerd raakt door de plot die met de schrijver op de loop lijkt te gaan en aan de thematiek geen recht doet. Kamphuis schreef een spannend en soms tot nadenken stemmend boek, maar laat de lezer ook met de gedachte achter: wat wil hij nou? Vrij kleine druk.

Over Marco Kamphuis

Marco Kamphuis (Uden, 1966) is een Nederlandse schrijver. Hij studeerde Algemene Literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen te Nijmegen.

In 1996 publiceerde hij de roman De medische encyclopedie, die werd bekroond met de Debutantenprijs. In 1998 verscheen zijn tweede roman, Tamara. In 2001 publiceerde hij het boek Succes, in 2008 De prijs, in 2012 Havik en in 2014 Aurore.

Lees verder op Wikipedia