Vier burgermannetjes willen uit de dagelijkse sleur ontsnappen door zich in een luxueuze villa letterlijk dood te eten. Ze laten gigantische hoeveelheden voedsel, en tegelijk enkele prostituees, aanrukken en wisselen eten af tussen praten en neuken. Het zinloos gedrag van de vier weerspiegelt een zinloos bestaan.
Titel
La grande bouffe / written and dir. by Marco Ferreri
Regisseur
Marco Ferreri
Acteur
Marcello Mastroianni Michel Piccoli 1925-2020 Ugo Tognazzi Philippe Noiret
Taal
Frans
Uitgever
A-Film, 2008
1 dvd-video
Oorspr. opname
1973
Speelduur
125 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777921135

Besprekingen

Franse speelfilm uit 1973 van Marco Ferreri, met Marcello Mastroianni (Una giornata particolare), Michel Piccoli, Philippe Noiret en Ugo Tognazzi. Vier welgestelde vrienden van middelbare leeftijd komen in een verlaten villa bijeen om zich aan uitgelezen gerechten dood te eten. De heren willen het voedsel combineren met seks maar de uitgenodigde prostituees haken al snel af. André Waardenburg (NRC 16-5-’08) geeft alle 5 balletjes: ‘(…) een schandaalfilm (red./ op het filmfestival van Cannes), die vele discussies ontketende. Was het een smerige, decadente film of juist een sublieme satire op de bourgeoisie? (…) La grande bouffe is een typisch product van zijn tijd, een combinatie van Freud, Marx en Marcuse. Libidineuze driften worden gekoppeld aan doodsdrift, eten aan seks en maatschappelijk succes staat niet per definitie gelijk aan levensgeluk. Het gedrag van de heren mag decadent zijn, het betekent niet dat de film dat is. Ferreri keert zich tegen de excessen van de consumptiemaatsc…Lees verder

Over Marco Ferreri

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Marco Ferreri (Milaan, 11 mei 1928 – Parijs, 9 mei 1997) was een Italiaans regisseur.

Biografie

Ferreri deed zijn eerste ervaringen als filmmaker op in de Italiaanse reclamewereld. In de jaren '50 ging hij naar Spanje, waar hij kennismaakte met de humorist Rafael Azcona. Terug in zijn vaderland legde hij zich toe op non-conformistische films, die sociale conventies ter discussie stelden.

In het buitenland brak Ferreri in 1973 door met La Grande Bouffe, een satirische tragikomedie die de draak stak met het consumentisme van de decadent geworden bourgeoisie. Deze Italiaans-Franse coproductie veroorzaakte een schandaal op het Filmfestival van Cannes en deed ook de kassa rinkelen. Ondertussen is de film uitgegroeid tot een cultfilm.

Ferreri werd meermaals bekroond. Hij won onder meer drie keer de Nastro d'argento voor het beste onderwerp. In 1982 behaalde Ferreri voor zijn veelvuldig bekroonde, genomineerde en op…Lees verder op Wikipedia