Boek
Nederlands

Yoro

Marc De Bel (auteur)
+1
Yoro
×
Yoro Yoro
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De Ghanese Koyoro droomt van een carrière als profvoetballer. Een spelersmakelaar ontdekt hem. Koyoro is smoorverliefd op Musa. Hij staat voor een hartverscheurende keuze wanneer hij kans maakt om bij een Belgische topclub te spelen. Zijn testwedstrijden gaan goed, maar dan slaat het noodlot toe.
Onderwerp
Verliefd zijn, Voetbal
Titel
Yoro
Auteur
Marc De Bel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012
360 p.
ISBN
9789022327579 (paperback)

Besprekingen

De dertienjarige Koyoro — Koyo voor vrienden en familie — groeit op in Kamina, een dorp in het Ghanese binnenland. Net als veel leeftijdgenoten gebruikt hij elk vrij uurtje om te voetballen en droomt hij ervan om ooit in het nationale voetbalelftal te spelen. Omdat Koyoro’s vader ziek is, moeten hij en zijn broer Imano voor een inkomen zorgen. Daarom helpt Koyoro zijn oom af en toe in zijn batikatelier. Wanneer Koyoro’s voetbaltalent wordt opgemerkt door een spelersmakelaar, verandert zijn leven snel. Met zijn familie trekt hij naar Accra, waar hij een training volgt bij een voetbalacademie. Het is de bedoeling dat hij daarna kan worden verkocht aan een Europese club. Na slechts een paar wedstrijden komt zijn grote droom uit: hij mag in Brussel laten zien wat hij waard is. Op verzoek van zijn moeder gaat zijn broer Imano met hem mee als begeleider. Het succes waar Koyoro op hoopt, blijft echter uit. Door toedoen van de tegenstander loopt hij een blessure op waar hij wekenlang van moet…Lees verder
Ghanees voetbaltalentje Yoro (13, ik-figuur) is de tweede zoon in een plattelandsgezin. Zijn droom is sterspeler worden in het nationaal elftal. Hij heeft nog een voetballende oudere broer, Imano, en een zusje. Vader, doodziek thuis, is zonder werk en moeder bestiert het straatarme gezin. Yoro, gescout door een voetbalacademie, wordt geselecteerd voor testwedstrijden in België, maar is verliefd op Musa. Toch vliegt hij met Imano naar Brussel, presteert er aanvankelijk goed, maar wordt in een match getackeld. Niet de blessure, maar heimwee, liefdesverdriet en naderend overlijden van vader, doen hen besluiten terug te keren naar hun geboortedorp. Tendensjeugdroman, waarin met name corruptie bij het scouten van minderjarigen en machtsmisbruik niet onbesproken blijven en engagement met kansarmen en respect voor traditie en opvoeding invoelbaar zijn. Erg breedvoerig wordt het fictieve relaas met de nodige humor en (ingehouden) spanningsmomenten verteld, chronologisch in overwegend korte zi…Lees verder

Yoro

Kyoro, Yoro genoemd, groeit op in een klein dorpje in Ghana. Zijn vader is ziek en kan niet gaan werken. De oudere broer, Imano, doet af en toe klusjes; Yoro gaat helpen in het batikatelier van zijn oom. Het weinige geld dat ze verdienen, is onvoldoende om het gezin te eten te geven. Tijdens de vrije uurtjes voetballen ze samen met hun vriendjes. Daar wordt Yoro opgemerkt door een spelersmakelaar. Zoals elke jongen droomt ook Yoro ervan om ooit mee te spelen bij de Black Stars, het nationale voetbalelftal. Yoro wordt opgeleid in Accra met de bedoeling hem later te 'verkopen' aan een grote Europese club. Heel wat geld wordt geleend om met de familie de reis naar Accra te maken. Daar verblijven ze bij een kennis. Met de gezondheid van hun vader gaat het alsmaar slechter. Bij Yoro draait alles rond voetbal. Na de training probeert hij met z'n broer spulletjes te verkopen aan toeristen om geld binnen te brengen. Daar ontmoet Yoro Musa en hij wordt smoorverliefd op haar. Maar al heel snel …Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia