Boek
Nederlands

Ule : ik was veertien in 1914

Marc De Bel (auteur)
+1
Ule : ik was veertien in 1914
×
Ule : ik was veertien in 1914 Ule : ik was veertien in 1914

Ule : ik was veertien in 1914

Marc De Bel (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In 1914 verlaat het gezin van Ule (14, ik-figuur) huis en haard voor het naderende oorlogsgeweld van de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar later keren ze terug, berooid en verloren, net als het Vlaamse landschap. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
Ule : ik was veertien in 1914
Auteur
Marc De Bel
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2014
441 p. : ill.
ISBN
9789022328637 (paperback)

Besprekingen

Eulalie Pauwels, Ule, is bijna veertien jaar en gaat als fille de quartier bij de dorpsdokter werken. Met haar ouders en drie jongere broers woont ze op een boerderij in Cruyshoutem, een plaatsje ten zuiden van Gent. Het leven lacht haar toe, zeker nu ze Bertem, een jongen uit het dorp die een paar jaar ouder is, heeft leren kennen. Maar dan breekt in augustus 1914 de oorlog uit. Wat er in die jaren met Ule en haar familie gebeurt, vertelt Marc De Bel in dit verhaal dat gebaseerd is op ‘wat mijn grootmoeder Eulalie en mijn ouders mij hebben verteld over de Eerste Wereldoorlog […] Veel dingen in dit boek zijn dus echt gebeurd.’ Het wordt een verhaal van altijd maar onderweg zijn om de oorlog voor te blijven. Kort na de wapenstilstand op 11 november 1918, als Ule met haar moeder en broers op terugweg is naar Cruyshoutem — vader is gesneuveld — overdenkt ze wat haar in de voorbije jaren overkomen is: van haar eerste dag bij de dokter en de indruk die de boeken en de grammofoon op …Lees verder
Een letterlijke zoektocht: een Vlaams gezin vlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog voor oorlogsgeweld naar veilige plekken. Een figuurlijke zoektocht: 14-jarige Ule (ik-figuur) zoekt naar zin in een zinloze wereld. Vier jaar lang probeert het gezin de oorlog te ontvluchten. Bommen vallen, granaten ontploffen, dorpen branden uit en mensen sterven. Ule en haar broers worden naar een kolonie gestuurd. Daar lopen ze weg, en na een levensgevaarlijke tocht keren ze terug bij de achtergebleven moeder in Watou. Even keert de rust terug. Maar het noodlot slaat weer toe. Als volwassen vrouw keert Ule terug in haar geboortedorp, een reis door een kaal en doods landschap. In een historische context voltrekt zich een menselijk drama. Het taalgebruik is mooi en toegankelijk. We volgen Ule in haar groei naar volwassenheid. 'De Kleine Johannes' speelt daarbij een rol. Dit verhaal grijpt je bij de strot en laat niet los. De auteur is de kleinzoon van Ule en het verhaal is gebaseerd op wat zij en de oud…Lees verder

Ule

Cruyshoutem, juli 1914. Ule wordt veertien jaar en gaat als 'fille de quartier' in dienst bij de dorpsdokter. In haar vrije tijd steekt ze, samen met haar drie jongere broers, de handen uit de mouwen op de boerderij thuis. Daarnaast beleeft ze haar eerste liefde met Berten. In augustus breekt de oorlog uit en verandert alles. Berten vlucht met zijn ouders naar Frankrijk, ook de dorpsdokter vertrekt. Ules vader wordt gemobiliseerd, en uiteindelijk moeten moeder en de vier kinderen ook veiliger oorden opzoeken. Het begin van een vlucht die vier jaar zal duren. Waaruit Ule terugkeert als een volwassen vrouw, getekend door de gruwel die ze heeft gezien, de angst waarin ze heeft geleefd, de ontberingen die ze heeft gekend, en het verdriet dat haar heeft verteerd. Maar ook gesterkt door het initiatief dat ze genomen heeft en de liefde die ze heeft ervaren. De 200 km lange tocht naar huis die ze samen met haar broertjes grotendeels te voet aflegt, vanuit de kolonie in Frankrijk naar hun moed…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia