Boek
Nederlands

Het superkinddrankje

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator), Jasper Van Loy (auteur)
Timmy en Hanne gaan opnieuw bij hun oom Harry, de superdetective, logeren. Op het werk van oom Harry verdwijnen er regelmatig kinderen. Tijd voor de speurneuzen om in actie te komen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Het superkinddrankje / Marc de Bel & Jasper van Loy ; met tek. van Jan Bosschaert
Auteur
Marc De Bel Jasper Van Loy
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Tingel, 2006
78 p. : ill.
ISBN
90-77060-55-3 9789077060551

Besprekingen

Voor het eerst in zijn carrière liet Marc de Bel zich bij het schrijven bijstaan door een kind. Dit boek is dus een unieke samenwerking tussen de auteur zelf en Jasper Van Loy.

Je voelt dat er een doorwinterde auteur en een kindauteur aan het werk geweest zijn. De hoofdstukken sluiten niet altijd even naadloos op elkaar aan, maar dat vangt de Bel op door er zijn typische humor in te stoppen. De zwaktes in het verhaal worden hierdoor wat verdoezeld, en zo blijft het voor de lezers herkenbaar. Dat geldt ook voor de typische karakters die in de meest spannende situaties terechtkomen. Hanne en Timmy logeren bij hun oom Harry. Die beschouwt zichzelf als de "Grootste Detective Aller Tijden Ter Wereld". In werkelijkheid is hij niet zo slim en belandt hij in de meest komische, moeilijke en gevaarlijke situaties. Wanneer een aantal kinderen (waaronder Jasper Van Loy) verdwijnen, organiseren de drie hun eigen zoektocht. Samen reizen ze naar Amsterdam en komen zo in het Van Goghmuseum en …Lees verder
Omdat hun ouders een weekje naar de Ardennen gaan, mogen Timmy en Hanne opnieuw bij oom Harry gaan logeren. Oom Harry is een wat rare man, die zichzelf eigenlijk een superdetective vindt, maar omdat dat allemaal niet zo goed lukt, werkt hij momenteel als nachtwaker in een warenhuis. Als er in een korte tijd diverse kinderen 'verdwijnen' kan oom Harry het toch niet laten, om - samen met Hanne en Timmy - opnieuw te gaan speurneuzen. De hoofdpersonen hebben al in een eerder boek ('De Knetterkwabmachine'*) avonturen met elkaar beleefd; op het voorste schutblad worden de belangrijktste personages eerst even voorgesteld. De paginagrote, sfeervolle illustraties zijn uitgevoerd in grijstinten en sluiten goed aan bij de tekst. De getekende personen ogen een beetje als stripfiguren. Het verhaal kent spannende momenten, maar is ook met humor geschreven, waardoor het erg gemakkelijk leest. Een leuk boek dat door kinderen vanaf ca. 9 jaar waarschijnlijk in een keer uitgelezen wordt.

Het superkinddrankje

Wie 'De Knetterkwabmachine' gelezen heeft, heeft dadelijk een gevoel van herkenning. De hoofdpersonages Hanne en Timmy gaan weer een nachtje bij hun oom Harry logeren. Oom Harry is nachtwaker in een warenhuis maar vindt van zichzelf dat hij de grootste winkeldetective van het heelal is. Tijdens hun verblijf worden er drie kinderen ontvoerd: Miss World Junior, Kevin Jumpers (een Afrikaans zwemwonder) en Jasper Van Loy (winnaar van de quiz 'Het slimste kind van Europa'). Oom Harry is zelf niet zo een groot licht als detective maar Hanne en Timmy vinden algauw een spoor. Dat spoor leidt naar Gent en naar professor Knetter en zijn hulpje Knoddel. De professor is een dolgedraaide geleerde die al enkele bizarre uitvindingen zoals de Knetterkwabmachine op zijn actief heeft. Nu is hij bezig aan de afwerking van het Superkinddrankje. Hij heeft een slim, een knap en een gezond kind ontvoerd. Met zijn Superkindmachine haalt hij DNA en genen uit de Knetterkwabben van deze kinderen. Die zullen de …Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia