Boek
Nederlands

Grasgroentje en de zeven Purken

Marc De Bel (auteur), Steven Dhondt (illustrator)
+1
Grasgroentje en de zeven Purken
×
Grasgroentje en de zeven Purken Grasgroentje en de zeven Purken
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De Boeboeks spelen het sprookje van Sneeuwwitje na. Prentenboek met paginagrote, kleurige illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Toneel
Titel
Grasgroentje en de zeven Purken / Marc de Bel ; tek. Steven Dhondt en Marc de Bel
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Steven Dhondt 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hasselt]:: Tingel, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-77060-02-2

Besprekingen

Laat ik deze Boeboek maar meteen bij de oren vatten: dit vind ik een allerbelabberdst boek. Een 'sprookjesparasiet', dat is het, die het helemaal moet hebben van de populariteit van de Boeboeks, de kleurrijke maar o zo stereotiepe prenten en de goedkope effecten (zie de reusachtige borsten van de stiefmoeder). Er bestaan best originele varianten op sprookjes, denk maar aan de prentenboeken van Tony Ross, Janosh en Babette Cole. Deze versie kun je echter bezwaarlijk een bewerking noemen. Sneeuwwitje wordt vakkundig 'geboeboekt' maar voor de rest is er aan het sprookje weinig veranderd, al zijn de wijzigingen en inkortingen typerend. Zoals in vele triviale versies, zijn de magische herhalingen geschrapt: de stiefmoeder gaat maar één keer naar de dwergen. Ze vergiftigt Grasgroentje met een bosaardbei in plaats van met een appel (heel origineel). Het gruwelijke is wat aangedikt, zo eet de stiefmoeder het hart op "met een sausje van gestoofde vliegenzwammen". En de dwergen (hier 'Purken') …Lees verder
Boeboeks zijn vreemde wezens; uiterlijk lijken ze op groene, mensachtige beestjes met zwarte haren. De auteur heeft al diverse boeken over de Boeboeks geschreven; dit boek is een deel uit de sprookjesreeks, want de familie Boeboek brengt elk jaar een sprookje ten tonele. Het is een persiflage op "Sneeuwwitje en de zeven dwergen". In zeer grote lijnen wordt dit bekende sprookje gevolgd; alleen zijn de hoofdfiguren Boeboeks met hun gewoonten en woordgebruik. Een prentenboek met kleurige waterverfillustraties die telkens een dubbele pagina beslaan. De duidelijke tekst staat in een soort perkamentachtig kadertje bovenaan de pagina. Kinderen vanaf ca. 5 jaar die van sprookjes houden maar de"gewone" sprookjes van haver tot gort kennen, vinden in deze reeks een nieuwe uitdaging. Maar ook voor de nietwetende kleuters is dit een aardig sprookjesachtig verhaal met heel mooie illustraties.

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties